Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Fiatalok körében népszerűek a terápiát kínáló botok

2024. január 22. - ferenck

A San Franciscói cég által működtetett, napi három és félmillió személy látogatta, népszerű Character.ai platformon többmillió mesterségesintelligencia-karakterrel beszélgethetünk. Bárki létrehozhat fiktív vagy valós személyen alapuló chatbotot. Ugyanazzal az MI-technológiával, nagy nyelvmodellel (LLM) működik, mint a ChatGPT, a felhasználók viszont több időt töltenek vele.

A Pszichológus az egyik legnépszerűbb bot. Több mint 78 millió, csak november óta pedig mintegy 18 millió üzenetet osztottak meg vele. Nem meglepő, mert rengeteg fiatal keres mentális problémákra segítséget, és a generatív MI-bot bárkinek lehetővé teszi, hogy személyre szabja, saját személyiséget találjon ki neki.

miterapia.jpg

A botot „az élet nehézségeiben segítő valakiként” írják le, és bizonyos szintig kétségtelenül segítséget nyújt mentális problémákkal küszködő felhasználóknak, egyes szakértők viszont figyelmeztetnek: Pszichológus túl általános, rossz tanácsokat is adhat.

Nincs egyedül, mert összesen 475 bot nevében szerepel a „terápia”, „terapeuta”, „pszichiáter”, „pszichológus” szavak valamelyike. Egyik másik kifejezetten szórakoztatóipari vagy fantáziakarakter, mint például a Hot Therapist. A több nyelven beszélő Pszichológus azonban jóval népszerűbb náluk. (A legnépszerűbbek nem meglepő módon a számítógépes játék- és az anime-karakterek, például Raiden Shogun, 282 millió üzenettel.)

miterapia0.jpg

Pszichológus szűk egy éve szerepel az oldalon, mentális egészségügyben ő a number one. Sok felhasználó dicsőítő beszámolókat ír róla közösségimédia-felületeken, például a Redditen. Egyesek életmentőnek tartják, mások a segítőkészségét emelik ki, hogy gyorsan kitalálja a problémáikat, és azonnal próbál megoldást találni rájuk. Kritikusai és pszichológusok szerint viszont túl gyorsan von le következtetéseket.

Az MI-terápiát főként a tizenhat-harmincévesek használják, magát a Pszichológust is egy harmincéves új-zélandi, a Blazeman98 nick mögött megbúvó pszichológus, Sam Zaia találta ki. Elmondta: sohasem akarta, hogy teremtménye ennyire népszerű legyen, aztán hirtelen elkezdtek özönleni az üzenetek.

Küldőik elmesélik, mennyire pozitív hatással van rájuk, többen egyenesen komfortzónaként viszonyulnak hozzá. Zaia eredetileg magának találta ki, hogy amikor a barátai elfoglaltak, viszont szüksége van társaságra, legyen valaki a közelében, akihez beszélhet. Sokkal olcsóbb, mint a humán szakértők által végzett terápia.

Zaia beszélt a bothoz, pszichológiai tanulmányait használta fel hozzá, és természetesen a válaszokhoz, tanácsokhoz is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4018297273
süti beállítások módosítása