Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia biológiai kockázatainak kezelése

2024. április 12. - ferenck

Több mint százötven ázsiai, európai és észak-amerikai biológus önkéntes kötelezettségvállalást írt alá a fehérjék tervezésére használható gépitanulás-modellek belső és külső felügyeletéről. A szintetikus biológiai kutatásokkal kapcsolatos tíz vállalás nagy vonalakban és elég általánosan (kevés konkrétummal) arról szól, hogy elkerülik az esetleges károkat okozó vizsgálódásokat, és támogatják a fertőző betegségek kitörésére és hasonló vészhelyzetekre vonatkozókat.

Elkötelezték magukat a fehérjeszerkezeteket a felhasználó által meghatározott jellemzők, például az alak vagy a hosszúság alapján generáló modellek kockázatainak kiértékelése mellett. Magát a kockázatelemző módszert is felülvizsgálják.

bio_risk.jpg

A DeepMind fehérjeszerkezeteket felfedező AlphaFold modellje alapján speciális tulajdonságú fehérjék tervezését biztosító alkalmazásokat fejlesztettek. Kimeneteik segítenek betegségek kezelésében, javítják a mezőgazdaság termelékenységét, ipari folyamatokban eredményes enzimek létrehozásában vesznek részt. A hibák és a helytelen használat miatti aggályok miatt viszont nemzeti és nemzetközi szervezetek figyelik ezeket a tevékenységeket.

A biológusok vállalása a modellek biztonságos használatáról sokat segíthet az ilyen problémák kezelésében.

bio_risk0.jpg

Csak olyan szolgáltatóktól szereznek be szintetikus DNS-t, akik a potenciálisan veszélyes molekulák előállítására való tekintettel szigorúan szűrik azt. Meg is állapodtak új szűrési módszerek kidolgozásának a támogatásáról.

Nyilvánosságra hozzák kutatásaik lehetséges eredményeit, kockázatait és a kockázatok mérséklésére tett erőfeszítéseiket. Rendszeres üléseken felülvizsgálják a szintetikus biológia lehetőségeit, és beszámolnak a nem etikus, megkérdőjelezhető praktikákról.

Magukat a vállalásokat is folyamatosan felülvizsgálják.

Az MI esetleges biológiai fegyverként történő használata a mesterséges intelligencia biztonságával foglalkozó kutatások visszatérő témája. A jelenlegi felelős MI-ről és fehérjetervezésről szóló megállapodást tavaly év vége felé dolgozták ki a Washington Egyetemen. Nagyjából egyidőben tartották az MI Biztonsági Csúcsot, ahol szintén behatóan foglalkoztak a témával.    

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4418374203
süti beállítások módosítása