Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Újabb lépés a kvantuminternet felé

2024. április 26. - ferenck

A kvantuminformáció megosztásának lehetősége kulcsjelentőségű elosztott számításokhoz és biztonságos kommunikációhoz használandó kvantumhálózatok fejlesztéséhez. Maga a kvantumszámítás olyan fontos probléma- és feladattípusokban segíthet majd, mint pénzügyi kockázatok optimalizálása, adatok visszafejtése, molekulák tervezése, anyagok tulajdonságainak tanulmányozása.

A fejlődést hátráltatja, hogy a kvantuminformáció elveszhet, ha nagy távolságra továbbítják. A korlát kiküszöbölésének egyik módja a hálózat kisebb szegmensekre osztása, és az összes szegmens megosztott kvantumállapottal történő összekapcsolása.

kvantum0_10.jpg

A megvalósításhoz a kvantuminformációt tároló és újból lekérését biztosító kvantummemória-eszközre van szükség. Ennek a szerkezetnek kommunikálnia kell egy, az elsősorban a kvantuminformáció létrehozását támogató másik eszközzel.

kvantum_15.jpg

Az Imperial College London, a Southampton Egyetem, a német Stuttgarti és Würzburgi Egyetem kutatói a világon elsőként hoztak létre ilyen rendszert: a két komponenst összekapcsolja, és szabályos optikai szálakat használ a kvantumadatok továbbításához.

A két kulcsfontosságú eszköz összekapcsolása döntő lépés kvantumhálózatok megvalósíthatósága felé – állítják a kutatók. Izgatottak, hogy elsőként nekik sikerült ezt demonstrálni.

Nagy távolságra lévő helyek, sőt kvantumszámítógépek csatlakozásának, összekapcsolásának lehetősége kritikus tényező a jövő kvantumhálózatai számára – fűzte hozzá Lukas Wagner (Stuttgarti Egyetem), a kutatási eredményeket ismertető, a Science Advances tudományos periodikában megjelent tanulmány társszerzője.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9818385993
süti beállítások módosítása