Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Globális trendek, az évtized közepéhez közeledve

2023. december 11. - ferenck

A húszas évek közepéhez közeledve, már az évtized eddig eltelt időszakában is fontos globális változásokat láthattunk. A covid-19 világjárvánnyal kezdődött, aztán Oroszország megtámadta Ukrajnát, majd a Hámasz palesztin terrorista szervezet pogromokat hajtott végre Izraelben, Izrael pedig a Hámaszt megsemmisítendő, megtámadta a Gázai-övezetet. Közben a gazdaság is turbulens időszakot él át, egyre kiszámíthatatlanabbá válik, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt gyakoriak a hatalomváltások, őrjöng a woke, de még nála is jobban tombol a szélsőjobboldali turbónacionalizmus.

2023 végén a világ teljesen más, mint volt az évtized kezdetén. Bernard Marr világhírű jövőkutató szerint ezek a nagy trendek folytatódnak a következő években, meghatározzák, átformáljak társadalmainkat. Legyen az exponenciális vagy sem, teljesen egyértelmű, hogy a változások tempója tovább gyorsul, és hamarosan tényleg exponenciális lesz.

20242.jpg

Sokak és egyre többek számára a környezeti problémák, a klímaválság megoldása a minden mást háttérbe szorító, legfontosabb szempont, mert ha nem találunk ki rövid időn belül hatékony megoldást az atmoszférában lévő, oda kerülő üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, elpusztulhat a bolygó. Kérdés, hogy a folyamat mikortól lesz visszafordíthatatlan, amikor tegyünk bármit is, nincs menekvés. Az érdemi cselekvéssel mindenképpen szignifikáns változások jönnek.

Az új technológiák meghatározó szerepet játszhatnak, sőt, biztosan játszani is fognak problémáink kezelésében. Egyesek ugyan félelmetesnek tűnnek, tartunk tőlük, de félelmeink ellenére, használatuk általában pozitív hatással lesz a társadalomra, gondoljunk csak az elektromosság, a számítógép vagy az internet példájára. Pedig a megjelenésükkor ezektől az azóta a világot teljesen átalakító technológiáktól is sokan féltek, egyes esetekben legszívesebben betiltották vagy elpusztították volna őket.

Minden új technológia kétélű, az egyértelmű haszon mellett kétségtelenül okozhat korábban soha nem látott károkat is. Közhely, de attól még igaz, hogy a nagy átalakulásoknak ugyanúgy megvannak a győztesei, mint a vesztesei.

A jelen és a közeljövő infokom megoldásai, különösen a mesterséges intelligencia és a kvantumszámítógép, valamint – idővel – a kettő keveréke lesz a legalapvetőbb változások katalizátora.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6118265713
süti beállítások módosítása