Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nanohűtőkkel gyorsabbak lehetnek a kvantumszámítógépek

2023. október 18. - ferenck

A kvantumszámítások a számítástudomány egyik legígéretesebb és legdinamikusabban fejlődő területe, többek szerint – a mesterséges intelligenciával együtt – a jövő nagy reménysége.  A fejlődés tempójáról sokat elárul, hogy a világmédia szinte minden héten hírt ad valamilyen izgalmas fejlesztésről, most például Japánból.

A kvantumszámítógépek gyorsabban működnek ha kicsi kvantumhűtőket tartalmaznak – állapította meg Teruaki Yoshioka, a Tokiói Tudományegyetem kutatója.

nano_kvantum.jpg

A kvantumkomputer kvantumbiteket (qubiteket) használva dolgozza fel az információt, amelyeket a futó programok között speciális állapotba kell visszaállítani. A lassú visszaállítási idők Yoshioka szerint számítási szempontból szűk keresztmetszetekké válhatnak. Ez különösen akkor érvényes, ha lassabbak, mint a kvantumszámítógép működési sebessége.

A probléma kezelésére a kutató és munkatársai az alaphelyzetbe állítást lerövidítő módszert dolgoztak ki. A rövidítést nanoméretű kvantumáramkör-hűtővel (quantum circuit refrigerator, QCR) érték el.

A kivitelezéshez előbb létrehoztak egy „qubitet egy chipen” (qubit on a chip), majd kicsi rezonátort és alumínium-réz kvantumáramkör-hűtőt adtak hozzá. A rezonátor rezonanciát vagy rezonáns viselkedést mutató eszköz vagy rendszer. Bizonyos frekvenciákon (rezonanciafrekvenciákon) nagyobb amplitúdóval oszcillál, mint másokon. Rezgései egyaránt lehetnek elektromágnesesek és mechanikusak.

Amikor a qubit állapota túl „energetikus” volt egy számítás elvégzéséhez, a kutatók az energia egy részét „átadhatták” a rezonátornak, amely fényrészecskévé alakította azt. A kvantumáramkör-hűtőben egy elektron elfogta a részecskét, a qubitet lehűtötte, és körülbelül – a csúcsteljesítménynek számító – száz nanoszekundumra csökkentette a visszaállítási időt. (A nanoszekundum a másodper egymilliárdod része.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2618227209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása