Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bajban van a Stability AI

2024. május 02. - ferenck

A Stable Diffusion szövegből képet generáló mesterségesintelligencia-modell mögötti, London-székhelyű Stability AI húsz alkalmazottat bocsátott el egy nappal azt követően, hogy bejelentették: bővítik a zászlóshajónak számító modellhez való hozzáférést. Mindez az alapító-vezérigazgató Emad Mostaque márciusi távozása utáni többhetes belső feszültség közben történt.

A húsz alkalmazott a vállalat munkaerejének kb. tíz százalékát jelenti, tehát jelentős létszámcsökkentésről beszélhetünk.

stability_ai.jpg

A két ideiglenes vezérigazgató Shan Shan Wong és Christian LaForte elmondta: az elbocsátási hullám a költségek csökkentését, a befektetők és partnerek támogatásának megerősítését, az innovatív termékek további megjelenéséhez vezető fejlesztéseket célzó stratégiai terv része volt.

Arról nem nyilatkoztak, mely részlegeket „karcsúsították.” A leépítés nem meglepő az elmúlt hónapok eseménylavinája után. Az egykori vezérigazgató önkéntes távozását ugyanis több ismert kutatóé előzte meg. Mostaque a vezetőtanácsban betöltött szerepéről is lemondott. A decentralizált MI területén szeretné folytatni kutatásait – nyilatkozta.

Pedig a cég az egyik legismertebb képgeneráló termék mögött áll, a generatív MI-forradalom kezdetétől jelen voltak, az alapmodelleket fejlesztő vállalatok közül viszont ők az elsők, akik csökkentik munkaerejük létszámát. A Stable Diffusion új verziója mellett, a Stable Diffusion 3-hoz való hozzáférési kört bővítették, és egyben bejelentették a szöveget zenévé alakító Stable Audio új változatát is.

Eközben jogi eljárások is várnak rájuk. Az OpenAI-hoz hasonlóan, ellenük is szerzői joggal védett anyagok modelljeik tanítására való felhasználása a vád. A Getty Images már tavaly beadta a keresetet, az ügy most jut bírósági szakaszba.   

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8518388293
süti beállítások módosítása