Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Demokrácia és mesterséges intelligencia

2024. július 29. - ferenck

A július tizennegyediki Donald Trump elleni merénylet sokkolóan bizonyította, mennyire törékeny a demokrácia – hangsúlyozza Andrew Ng, gépitanulás-szakértő.

A demokrácia hagyja, hogy az állampolgárok szavakkal és szavazatokkal fejezzék ki magukat, és ugyan nem tökéletes, sőt „a kormányzás legrosszabb formája, az összes többit leszámítva” – hivatkozik Winston Churchill híres mondatára Ng.

demokracia_es_ai.jpg

A demokratikus folyamatokat megszakító események, mint egy politikai jelölt elleni merénylet vagy a hatalom átadásának erőszakos késleltetése azért is elítélendő, mert alapvető mechanizmusokat támad, majd Ng felteszi a kérdést: milyen szerepet játszhat a mesterséges intelligencia a demokrácia megőrzésében?

Technológiáknak pozitív és negatív hatásai egyaránt lehetnek a demokrácia specifikus mechanizmusaira. Például adatelemzés állampolgároknak és újságíróknak egyaránt segíthet tények felderítésében. Politikai hirdetések és közösségimédia-tartalmak mikrotargetálásával a megosztottság is növelhető, viszont a közösségi média hasznos információkat juttathat el szavazóknak.

A mikroszint után a makroszintet vizsgálva, két jelenségre hívja fel a figyelmet.

A technológiához való hozzáférés koncentrációjával nő a hatalmi koncentráció is. A társadalom egy része az egész rovására erősödik meg, és így a technológiák gyengítik a demokráciát. Ha például csak nagyobb pártok rendelkeznek az erősen targetált politikai hirdetések elhelyezéséhez szükséges anyagi forrásokkal, akkor új pártok aligha futhatnak be.

Másrészt, az új technológiákhoz való széleskörű hozzáféréssel mindenki nagyobb hatalommal rendelkezik, ez pedig erősíti a demokráciát. Az okostelefonok, webes keresők és a nagy nyelvmodelleken alapuló chatbotok növelik az információhoz való hozzáférést, egyének önkifejezését. Minél jobban terjednek ezek a technológiák, annál jobban erősödik a demokrácia – állítja Ng, majd megígéri: mindent megtesznek e technológiák további terjedéséért.

A technológiához való hozzáférés demokratizálása ezért is segíti magát a demokráciát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4718453027
süti beállítások módosítása