Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az USA energiaügyi minisztériuma is beszáll a kvantumkomputer-fejlesztésbe

2018. február 01. - ferenck

Az IBM, a Google és más nagyvállalatok komoly erőfeszítéseket tesznek a tényleg működő kvantumszámítógép megvalósításáért. A kvantumgép „felsőbbségét” úgy bizonyítanák, hogy hagyományos komputerekkel versenyeztetnék, tesztproblémát kellene megoldaniuk. A mérföldkő sajnos nem jelentene még konkrét alkalmazásokat, valóban praktikus gépet.

Az amerikai energiaügyi minisztérium (DOE) bejelentette: 540 millió dollárral beszáll a versenyfutásba, viszont gyakorlatiasan és nem rekordokban gondolkoznak, azaz valóban hasznos, vegyi, anyagtudományi, atom- és részecskefizikai stb. problémák megoldására használható, a tudományt előrelendítő algoritmust akarnak fejleszteni. November 29-én közzé is tettek egy nyílt levelet, amelyben kutatókat bíztattak javaslatokra.

kvantum_1.jpg

Az amerikai kormány katonai kutatóhivatalán keresztül évi 250 millió dollárral eddig is támogatta a kvantumszámításokat. A minisztériumi pénzeket viszont közvetlenül a nemzeti laboratóriumok kapják meg.

„Az ipar nem képes működő kvantumszámítógépet építeni, mert nincsenek meg az emberei hozzá. Az oktatási intézetek pedig azért nem, mert nem építenek ilyen gépeket. Az állami laboratóriumok kutatói viszont kulcsszerepet játszhatnak” – nyilatkozta a területtel foglalkozó IonQ startup társalapítója és egyben a Maryland Egyetem fizikusa, Christopher Monroe.

kvantum0_1.jpg

A kvantumszámítógépek lehetőségeit jól szemlélteti az a tény, hogy 300 qubit (kvantumbit) több számot tud szimultán kódolni, mint amennyi atom van az ember által megfigyelhető univerzumban. A kvantum-megközelítés azonban nem használható minden számításra, és például a Nagy Hadronütköztető munkáját sem gyorsítaná fel. Egyes problémákra viszont remek megoldás lehet.

Kutatók egyelőre találgatnak, hogyan térképezzék fel ezeket a nagyléptékű problémákat kvantumszámítógépen. A DOE ebből a célból, tervezők és tudósok együttműködését támogatandó indított tavaly szeptemberben két tesztet.

Az egyiken, a Berleley laborban 64 qubites gépet fejlesztenek, szupervezető qubitekkel, és számítanak a felhasználók visszajelzéseire. A másiknak otthont adó Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban (Tennessee állam) az IBM és az IonQ meglévő gépeihez adnak távoli hozzáférést. Felhasználói javaslatokra szintén számítanak, viszont nem nulláról kell kezdeniük.

„Megértjük, hogy a kvantumszámítógép térnyerése hatalmas mérföldkő, a praktikus alkalmazásokig viszont tovább, talán sokkal tovább kell várni” – jelentette ki a Google ezirányú k+f tevékenységét vezető John Martinis.

A DOE teljesen egyetért vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr913618012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása