Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotok miniorganizmusokat tenyésztenek emberi őssejtekből

2018. május 23. - ferenck

Nem sci-fi disztópia, nem a gépek emberiség feletti diadala, hanem valóság: a gyógyszerészeti és biomedikális kutatások döbbenetesen gyors fejlődésének eredményeként automatizált robotok ma már képesek őssejtekből tenyészteni emberi szervek leegyszerűsített utánzatait – derült ki a seattle-i Washington Egyetem Orvosi Iskolájának május 17-én publikált kísérleteiből.

Robotjaik potenciálisan bármilyen sejtfajtává átalakuló (pluripotens) őssejtekkel 21 nap leforgása alatt végezték el a bonyolult feladatot. A tesztnél gyógyszerek, genetikai módosítások laboratóriumban előállított emberszerű vesére gyakorolt hatásait vizsgálták.

sejtek0.jpg

Megállapították, hogy a robotizált folyamat gyorsabb, az eredmény pedig pontosabb, megbízhatóbb, mintha emberek tenyésztenék ugyanazokat a miniatűr szerveket.

„Csak egy ilyen léptékű kísérlet elindítása egy egész napot venne igénybe, robotizált módszerrel viszont mindössze 20 perc” – magyarázza Benjamin Freedman, az egyik kutató, kiemelve, hogy a gép (különösen ismétlődő aprólékos feladatoknál sokkal kevesebb hibát vét, mint az ember.

sejtek.jpg

Robotokkal dolgozó automatizált rendszerekkel korábban is kísérleteztek már, sikereket is értek el velük, de mindig felnőtt őssejteket használtak. Először a Washington Egyetemen automatizálták sikeresen a pluripotens őssejtekből történő „szervgyártást.”

A rendszert a saját maga által tenyésztett szervecskék elemzésére is megtanították. Egyszerre tesztelhető nagymennyiségű minta, szervek többféle mini változata. A kísérletből megtudták például, hogy különféle összetevők miként befolyásolnak súlyos tünetekkel járó vesebetegségeket.

Freedman és társai egyelőre korainak tartják robotizált módszerrel készülő jobb gyógyszerek kereskedelmi forgalomba kerülésének időpontjáról nyilatkozni, de az eddigi eredményeik mindenesetre bíztatóak.

Emberszerű szervek könnyebb előállításával hatékonyabbá válnak a gyógyszerkísérletek is. Állatokon végzett tesztek alapján ugyan sok gyógyszer és kezelési mód tűnik több mint ígéretesnek, emberekre viszont teljesen más hatással vannak. Ha ugyanezek a gyógyszerek és gyógymódok humán őssejtekből tenyésztett szerveken ellenőrizhetők, a következmények és mellékhatások sokkal pontosabban előrejelezhetők.

Még akkor is, ha a tömegesen gyártható veseutánzatok stb. nem annyira komplexek, mint az eredeti szerv…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2813984730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása