Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Repülés közben vált alakot a robotsárkány

2018. július 10. - ferenck

Egyre többen foglalkoznak repülőrobotok fejlesztésével, és a belső terek tűnnek az egyik legígéretesebb alkalmazási területnek. A külvilágtól ajtókkal elzárt terepek egy gép számára kifejezetten nehezen kezelhetők, sőt, veszélyesek, mert nagyon sok elkerülendő akadállyal szembesül: ajtókkal, falakkal, ablakokkal, személyekkel, bútorokkal, növényekkel, lámpaernyőkkel és akár más robotokkal is.

Ügyesen manőverező szuperkicsi gépek építése az egyik fejlesztési irány. Velük viszont arra kell ügyelni, hogy ne legyenek törékenyek és drágák sem, ráadásul méretük miatt csökken az alkalmazási lehetőségek száma.

sarkany.jpg

Megoldás lehet védőburokba tenni őket, ami viszont a környezettel való interakciókat bonyolítja meg. Ideális esetben nincs szükség ilyen szintű biztonságra, fontosabb lenne egyszerre robusztus és hatékony, ugyanakkor kicsi és fürge gépeket kidolgozni.   

A Tokiói Egyetemen pont ilyen alakváltó robotot fejlesztenek. Neve DRAGON, azaz sárkány, ami a kacifántos „több szabadságfokra, légi átalakulásra képes dupla rotoros, beágyazott több lengőkaros robot” (Dual-rotor embedded multilink Robot with the Ability of multi-deGree-of-freedom aerial transformatiON) rövidítése.

sarkany0.jpg

A repülés közben alakváltásra képes robot elemről működtetett, csuklós ízületszerűségekkel összekapcsolt négy modulból áll, és mindegyik modul tartalmaz irányítható ventillátoros meghajtó-párt.

A gépnek akkor kell alakot váltania, ha túl szűk térben navigál.

Agyát és szemét is az Intel mélységi kamerát, mozgókamerákat és a CPU-t (központi meghajtó egységet) egyetlen komputerben integráló Euclid megoldása képezi. Így látja a környező világot, és magától dönti el, milyen formát kell öltenie az adott terepen való navigáláshoz.

A gép egyelőre csak három percet tud a levegőben tölteni, viszont ez alatt ügyesen teszi a dolgát, és masszív is. Fejlesztői 12-re akarják növelni a modulok számát. és markolókat is szerelnének rá, hogy tárgyakat fogjon meg és mozgasson velük.

Egyelőre tesztelik, a fejlettebb változatokat viszont veszélyes belső terekre, például keresési és mentési műveletekhez szánják.

A mesék sárkányaival ellentétben, a robotsárkány életeket menthet meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2914102113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása