Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gyógyszer-kombinációk mellékhatásait jelzi előre egy MI

2018. július 18. - ferenck

Az amerikai Járványellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) felmérése alapján az ország lakosságának 23 százaléka három vagy több gyógyszert, a 65 év felettiek 39 százaléka pedig ötöt vagy annál is többet szed. Az utóbbi évtizedekben megsokszorozódott a fogyasztás.

A megvásárolható 5 ezer gyógyszernek kb. ezer mellékhatása ismert, tehát bármilyen lehetséges kombinációnál már közel 125 milliárd az esetleges mellékhatások száma.

gyogyszerkombinaciok0.jpg

A gyógyszer-kombinációk többségét soha nem írták fel együtt – állapították meg a Stanford Egyetem kutatói.

Az egyetem Decagon mélytanulás-rendszere pontosabb döntéshozásban segíthet az orvosoknak. Javaslatokat tesz, hogy milyen gyógyszereket írjanak fel, illetve milyen kombinációk ajánlottak bonyolult betegségek kezelésére. (A dekagon eredeti mértani jelentésében tízoldalas poligonalakzat, tízszög.)

gyogyszerkombinaciok.jpg

Mivel a piacon rengeteg gyógyszer található, az összes kombinációt lehetetlen tesztelni.

Gyógyszerenként 5 ezer új kísérletet kellene elvégezni!

„Fogalmunk sincs, mi történik új gyógyszer-kombinációknál” – vallotta be a Decagon egyik fejlesztője, Marinka Zitnik.

A kutató és társai kidolgoztak egy, az emberi test több mint 19 ezer fehérjéjének egymás közötti interakcióit és a gyógyszerek fehérjékre gyakorolt hatását leíró hálózatot. A munkához gyógyszerek és mellékhatások kb. 4 millió ismert kapcsolatát alapul véve fejlesztettek a mellékhatások megjelenésére utaló mintázatokat azonosító módszert. A módszert arra alapozták, hogy a gyógyszerek hogyan hatnak különféle fehérjékre, és a rendszer ezeknek az ismereteknek a birtokában következtet mintázatokra.

Jelenleg előre tudja jelezni két gyógyszer párhuzamos szedésének a következményeit. A csoport tesztelte a jóslatokat, és a legtöbb esetben beváltak – olyankor is, amikor két gyógyszer adataiból nem lehetett következtetni együttes szedésük egyes mellékhatásaira.

A kutatók bővíteni akarják a vizsgált gyógyszerek és kombinációik számát. Bizakodnak, hogy sikerül az orvosokat tanácsokkal ellátó, felhasználóbarát eszközt fejleszteniük. Ez az eszköz páciensenként véleményezne gyógyszereket, segítene összetett betegségekkel szemben is hatékony, természetesen kevesebb mellékhatással járó kombinációk kidolgozásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5214118587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása