Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kínaiak blokklánc-technológiával figyelmeztetik egymást egy oltóanyag veszélyeiről

2018. július 31. - ferenck

Az internet nagyon másként működik Kínában, mint például a nyugati világban. Jogvédő szervezetek szerint a kormány kb. 40 ezer személyt alkalmaz a világháló folyamatos figyelésére, hogy az ország lakosai ne jussanak hozzá „zavaró” információkhoz.

Kínai lakosok nem tudják használni a Google-t, a Facebookot és sok más honlapot, köztük a hatóságok által tiltólistára tett kínai nyelvű külföldi oldalakat sem. A legnagyobb közösségi hálózatot többek között a helyi fejlesztésű Twitter-Facebook hibrid Weiboval helyettesítik.

chineseblockchain_1.jpg

A lakosok egyes esetekben különleges megoldásokat választanak a cenzúra „kicselezésére.”

A Changchun Changsheng Biotechnology kínai gyógyszergyártóról nemrég kiderült, hogy nem biztonságos oltóanyagot hozott kereskedelmi forgalomba. Egy Bestia néven publikáló blogger írt róla először, tényfeltáró anyaga vírusként söpört végig a WeChat közösségi hálózaton.

A WeChat egyfajta „mindenesként” funkcionáló többcélú kínai média-mobilalkalmazás, 2017 végén napi 900 millió felhasználója volt, és a helyi online szocializáció nélkülözhetetlen eszközének számít.

chineseblockchain0.jpg

Az ország internet-figyelői órákon belül törölték az anyagot és a kapcsolódó kommenteket, de a hír ennek ellenére hatalmas felháborodást váltott ki.

A helyi internet-felhasználók kitalálták mit tegyenek, hogyan osszák meg a történetet, legyen minél többek számára hozzáférhető, de a cenzorok ne érhessék el.

A blokklánc (blockchain) technológiát használják hozzá.

A lánchoz egész egyszerűen hozzáadták a cikket. Egy user 0,47 dollárnyi ethereumot küldött nekik és a teljes anyagot a tranzakció metaadataiba, a jegyzeteknek vagy más információknak fenntartott részben posztolta.

Mivel az Ethereum blokklánc nyilvános főkönyv, a tranzakciót bárki láthatja, így a cikket is olvashatja, és mivel decentralizált is, a kínai hatóságok senkire és semmiféle intézményre nem tudnak nyomást gyakorolni, hogy tüntessék el az anyagot.

A technológiát nem most használták először Kínában ilyen céllal. Áprilisban egy egyetemista lány nyílt levelet tett közzé előbb az interneten, majd miután onnan eltávolították, az Ethereumon, amelyben részletezte, hogy milyen fenyegetéseket kapott azt követően, hogy a felsőoktatási intézménytől egy szexuális zaklatás ügyében kért információkat.

A levél most is olvasható a blokkláncon, és a példák ragadósak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3714144433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása