Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A jövő fogorvosi rendelője

2018. augusztus 06. - ferenck

A Columbia Egyetem Precíziós Fogászati Laborjának kutatói meg akarják változtatni a rendelőkről belénk rögzült képet, múlt időbe tennék összes félelmünket.

Egy kb. 1400 négyzetméteres térben kialakították a jövő high-tech fogklinikájának a modelljét. Az összkomfortos környezetben a klienseknek kevesebbet kell várniuk, és így a stressz is alacsonyabb.

De ez csak a kezdet.

fogorvos.jpg

Online portálon jelentkeznek be, majd rádiófrekvenciás azonosítóval (RFID) ellátott csuklópántot kapnak. Az RFID segítségével a személyzet mindig tudja, hogy hol tartózkodnak, milyen folyamatokon esnek át, valamint kiegészítő információkat is kapnak róluk.

A klinika székeibe integrált RFID követők megjegyzik, mikor ült le a páciens, és így a személyzet folyamatosan informálódik, hogy mennyit várakozik, milyen hosszú az átlagos várakozási idő.

fogorvos0.jpg

A követő összeköthető a csuklópánttal. Az így szerzett adatokból kiderül, hogy a páciens milyen ülőpozícióban érezte kényelmesen magát, és a következő látogatáskor a széket automatikusan ennek megfelelően állítják be.

Hat fogorvosi műszerre szintén RFID-címkéket tettek. Mindenről gyűjtenek adatokat: ki és mikor használta, tisztították-, élesítették-e őket, mennyi ideig dolgoztak velük legutoljára.

A fogorvosi székekre szerelt két-két kamera felveszi az összes beavatkozást. Az anyag lehetőséget ad a fogorvosnak, hogy ellenőrizze munkáját, összehasonlítsa másokéval.

Koronakészítésben 3D marógép segít, az átlagos két hétről 15 percre, tehát drasztikusan csökkenti a munkaidőt.

A következő hetekben a 48 digitális széket a páciens stressz-szintjéről adatokat szolgáltató, azt folyamatosan követő bio-visszajelző rendszerrel szerelik fel. A rendszer a szívverést és az oxigénszintet méri.

A későbbiekben a kamerákat a fájdalomról és a stresszről további információkat szolgáltató arcfelismerő rendszerrel egészítik ki. A fogorvos ezek alapján tudja, hogy mikor tartson szünetet stb.

A kezelés közben és után összegyűjtött adatok alapján személyre szabott és hatékonyabb utókezelés, fogászati ellátás dolgozható ki. Ha például egy beteg ugyanannál a beavatkozásnál erősebb fájdalmakat érez, mint mások, speciális kezelési módot dolgoznak ki rá.

A Columbia Egyetem modellje máris több amerikai klinika érdeklődését felkeltette.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1014146317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása