Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Magától telepít gipszkartonokat egy humanoid robot

2018. október 11. - ferenck

Az építőiparban dolgozók nehéz és veszélyes munkát végeznek. A masszív szerszámok, a kockázatos anyagok és a gyakran biztonságosnak egyáltalán nem nevezhető környezetek sokszor okoznak sérülést. Amerikai adatok szerint a 2016-ban munkavégzés közben elhunyt személyek ötöde ebben a szektorban dolgozott.

Balesetek megelőzése, életek megmentése céljából egyre több szakértő javasolja a terület automatizálását, robotok alkalmazását.

hrp5p.jpg

A japán Fejlett Ipari Tudomány és Technológia Intézet szeptember utolsó hetében mutatott be egy építőipari munkásokat segítő humanoid robotot, HRP-5P-t. A gép szoftverei és szenzorai segítségével eddig emberek által kivitelezett feladatotokat képes elvégezni.

A prototípus különféle környezeteket detektáló, tárgyfelismerő és mozgástervező technológiákat használ. A kb. 1,80 méter magas szerkezet önállóan mozgat meg gipszkartonokat, fúróként használt kezével lyukakat mélyeszt felületekre, majd odateszi, a falra helyezi a kartonokat.

hrp5p0.jpg

Egyelőre kifejezetten lassú, viszont úgy tűnik, hogy gondosan megtervezi minden lépését. Humán munkásokkal ellentétben, sohasem fúr véletlenül a falba, nem üti meg a karját.

Fejlesztői elmondása alapján a gipszkartonok csak a kezdetet jelentik, a jövőben bővítik repertoárját, változatos építő- és összeszerelő munkákat végezhet, és az építőipar mellett a légjármű-gyártásban, valamint hajók, vízi járművek készítésében szintén hasznát vehetik.

hrp5p1.jpg

HRP-5P fejlesztői nemcsak veszélyes feladatok elvégzésében helyettesítenének vele építőipari dolgozókat, hanem a robot megoldás lehet az iparágban – különösen a távol-keleti szigetországban – tapasztalható egyre súlyosabb munkaerőhiányra is.

A japán példát máshol is követhetik, az ipar 4.0 és a mesterségesintelligencia-forradalom korában sok ország építőiparában dolgoztathatnak majd robotokat emberek helyett. Természetesen nem mindig emberbarát szempontból, hanem azért (is), mert hosszabb ideig bírják, lényegében bármikor munkára foghatók, nem kérnek fizetésemelést, nem fáradnak el, nem okoznak kárt magukban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4414293703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása