Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Építkezés a Marson

2018. október 19. - ferenck

Az első embereket utaztató Mars-expedíció időpontja és megvalósíthatósága bizonytalan, a vörös bolygó földszerűvé alakítása (terraformálása) egyelőre csak teória, álmodozás, viszont egyre többen találnak ki (elméletileg legalábbis) kivitelezhetőnek tűnő megoldásokat az ottani viszonyok megváltoztatására, a zord környezet élhetőbbé tételére.

Mivel építőanyagok szállítása csillagászati összegbe kerülne, ha valamikor tényleg le akarunk telepedni a bolygón, ha inter- és multiplanetáris lényekké szeretnénk válni, ki kell találni, hogyan aknázzuk ki természetes erőforrásait.

mars_1.jpg

John Roma (J.R.) Skok a földönkívüli intelligencia kutatásával foglalkozó SETI Intézet egyik vezetője ezzel a céllal alapította a Made of Mars startupot. A cég a bolygó köveit és ásványait „a holnap űrcivilizációjának felépítéséhez” használható anyagokká átalakító technológiákat tervez fejleszteni.

Az elsőt vulkanikus bazaltból fogják készíteni. Szerencsések, mert bazalt nemcsak a Marson fordul elő nagy mennyiségben, hanem földünk vulkanikus szigetein, például Hawaiion és Izlandon is.

mars0_1.jpg

A Made of Mars a bazaltot megolvasztó folyamaton dolgozik. Hosszú szálakká nyújtanák ki, majd a szálakat tartós anyagokká fonnák össze. Skok szerint a Marson és a Földön egyaránt hasznosak lennének.

„A bazalt kulcsszerepet játszhatna anyabolygónk fenntarthatóságában is. A Földön legnagyobb mennyiségben és széles körben ismert anyagok egyikéről van szó. Folyamatosan földfelszínre tör, feldolgozásához nem kellenek vegyszerek. A gyapottal ellentétben, nem versengene az élelmiszergyártással, és szemben a szintetikus anyagokkal, nem fosszilis tüzelőanyagokból származik” – magyarázza a kutató.

A Made on Mars egyelőre erősen a Földhöz kötött vállalkozás. Az anyagi támogatáshoz a közösségi finanszírozás (crowdfunding) lehetőségeit is kihasználnák. Kickstarter-kampányt indítottak (80 ezer dollárt próbálnak összekalapozni), amelynek részeként az adakozók vulkanikus bazaltból készült pénztárcákat és laptop-táskákat vásárolhatnak.

Ma még nem lehet tudni, hogy Skok elképzelései valaha valóra válnak, a Made in Mars viszont tetszetős képet vázol fel a Föld – és a Földön túli világ – fenntartható fejlődéséről.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3114308783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása