Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kit takar a szakáll?

2018. november 28. - ferenck

Kurt Luther, a Virginiai Állami Műszaki Intézet informatikusa elindította a Polgárháborús fényképnyomozó (Civil War Photo Sleuth, CWPS) webplatformot. A platform arcfelismerést alkalmazva próbál azonosítani az Észak és Dél 1861 és 1865 közötti háborújából fennmaradt anonim portrékon látható személyeket.

19.századi történelmi képeken nagyon nehéz az azonosítás. Mivel vagy fekete-fehérek, vagy szépiák, egyes hasznos információk (bőrtónus, szemszín stb.) kinyerhetetlenek belőlük. Az akkoriban a mainál is divatosabb szakáll és bajusz szintén eltakar azonosításhoz használható arcjegyeket. („A szépia a tintahal tintazacskójának váladékából készített barnásvörös festékanyag, melyet a korai fényképeknél felhasználtak. Később ez a kifejezés bármely barnás színű tintára vagy tusra alkalmazható, de számítógépes képszerkesztésben is divat a barnás árnyalás, azaz szépiaeffekt” – áll a Wikipédia szócikkében.)

szakall_uspolgarhaboru.jpg

Miután egy felhasználó feltölt egy fotót, a szoftver 27 megkülönböztető arcsajátosság alapján feltérképezi a képet. A későbbiekben a keresés például az egyenruha tisztségre utaló jegyeivel tovább szűkíthető. A program a fénykép és a CWPS más képei közötti keresztreferenciákat készít, majd a keresés végeredményeként lehetséges kapcsolódásokat kapunk.

A CWPS 88 jelentett azonosítást naplózott, amelyek 75 százaléka „valószínűleg vagy biztosan pontos.”

szakall_uspolgarhaboru0.jpg

„A fényképnyomozó szépsége, hogy ha minél többen használják, annál több információt adnak hozzá, és ez még több azonosítást eredményez” – jelentette ki Luther.

Luther 2013-ban a pittsburghi Heinz Történelmi Központban a polgárháború pennsylvaniai vonatkozásairól nézett meg egy kiállítást. A történelmi esemény régóta foglalkoztatta, és egyik dédnagybátyja után kutatott, de fényképet nem talált róla.

A kiállításon viszont egy albumban észrevett egy fotót, és a rajta látható személy a dédnagybácsi volt.

„Mintha visszamentem volna 150 évet az időben” – nyilatkozta a számítástudományi szakember.

A platformot öt évvel később hozta létre.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8014385212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása