Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elon Musk: Az embereknek egyesülniük kell a gépekkel

2018. november 29. - ferenck

Elon Musk ember és gép közös jövőjéről beszélt az „Axios on HBO” programon. A mesterséges intelligencia „digitális intelligencia. Az algoritmusok és a hardver fejlődésével jelentős mértékben meg fogja haladni a biológiai intelligenciát. Ez teljesen egyértelmű” – véli.

Már most létrehozhatunk gyilkos drónrajokat, MI-vel manipulálhatunk politikai eseményeket, miközben a lassú és lineáris szabályozás nem tartja a lépést a drasztikusan fejlődő technológiával.

musk.jpg

Úgy látja, hogy nem foglalkozunk eleget az MI-vel, apróságokkal inkább törődünk, mint a gépi intelligenciában rejlő potenciállal, amely szerinte el is pusztíthatja az emberiséget. Az elmúlt években ugyan megingott a Homo sapiensbe vetett hite, de azért még a mi pártunkon áll.

Ha nem lépünk időben, úgy járhatunk, mint a majmok, és a bolygó kis területein, rezervátumokban élhetünk tovább. Amikor az egyik főemlős, az ember sokkal intelligensebbé vált, a többit szűk lakóterületre korlátozta: „nagyon kevés a hegyi gorilla, orangután, csimpánz, és úgy általában a majmok. Kis szegletekben, vagy ketrecekben, állatkertekben élnek, és lassan a dzsungel is ketreccé válik. Ugyanez a sors várhat ránk.”

musk0.jpg

Mintha senki nem akarná tudomásul venni, hogy a gépi tudás exponenciálisan nő, az emberé pedig nem. Ezért alapította az idegtudományokkal foglalkozó Neuralink startupot, és próbálnak merevlemezt fejleszteni az emberi agynak.

„Hosszútávú célunk a mesterséges intelligenciával való szimbiózis, az intelligencia demokratizálása, amelynek digitális formáját sem kormányok, sem nagyvállalatok nem monopolizálják” – magyarázza.

Mikroszinten idegsejthez kapcsolódó elektródában gondolkozik. Ez lenne az interfész, koponyába ültetendő chip, parányi vezetékekkel. Egy évtizeden belül kivitelezhetőnek látja.

Előjeleket már most is észlelünk: a számítógép, az okostelefon, az okosóra stb. valamilyen szinten az agyunkhoz kapcsolódik, kiegészíti azt.

Az első alkalmazásra – „itt és most” – gerincvelő-sérüléseknél számíthatunk. A módszert ismerjük: az agy motorikus kortexébe ültetett elektródák elkerülik a sérült részeket, és az izomcsoportok közelében lévő mikrokontrollerekkel a beteg végtag összes funkcióját visszaadhatják.

„Talán szimulációban élünk, és most nem viccelek” – összegzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8714401620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása