Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Élethűen másol festményeket egy új rendszer

2018. december 05. - ferenck

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói mélytanulást (deep learning) és 3D nyomtatást összekombinálva, festményeket autentikusan másoló rendszert fejlesztettek. Teljesen mindegy, hogy milyenek a fényviszonyok, hova helyezik a képet, RePaint, az újrafestő mindig jó teljesítményt nyújt.

A fejlesztők elmondták, hogy festmények színárnyalatainak reprodukálásában a rendszer legalább négyszer pontosabb a legújabb fizikai modelleknél.

festmeny0.jpg

A technikát olajfestmények másolásával tesztelték. Az időigényes 3D nyomtatás miatt a másolatok egyelőre csak névjegykártya-méretűek, de a jövőben nagyobbakra is lesz lehetőség.

A másolásra használt 2D printerek négy tintával (cián, bíborvörös, sárga, fekete) dolgoznak, a 3D nyomtatást alkalmazó új rendszer viszont tíz áttetsző színnel, rétegről rétegre haladva működik. Az új technikát régi módszerrel, az úgynevezett „fél-színezéssel” keverték össze. Utóbbi lényege, hogy folyamatos színek helyett pici színezett pontok sokaságát használja képalkotásra.

A kutatók szerint így sokkal jobban reprodukálhatók a színek közötti nüánsznyi különbségek.

festmeny.jpg

A nagyobb színválaszték ellenére, ugyanazt a kérdést kellett megválaszolni, mint a 2D nyomtatók esetében: melyik festményhez milyen tintát használjanak?

Bonyolult és munkaigényes fizikai megközelítések helyett a kutatók mesterségesintelligencia-megoldás mellett döntöttek. A mélytanulás-modellt addig gyakoroltatták, amíg el nem sajátította különféle tinták optimális összekeverését.

Ezt követően festményekről készült fényképeket tápláltak a rendszerbe, és a modellnek el kellett döntenie, hogy milyen színt használjon egy-egy kép speciális részein.

A kifejezetten bíztató eredmények ellenére, sokat kell még finomítani az Újrafestőn. Egyes színeket, például a kobaltkéket a tintakönyvtár korlátai miatt képtelen tökéletesen reprodukálni. A jövőben egyrészt a könyvtár bővítését tervezik, másrészt festmény-specifikus algoritmusokat fejlesztenek a mindenkori ideális tinta kiválasztásához.

Felülettextúrák és visszatükröződések másolásában szintén jobb eredményekre törekszenek, amelyet speciális effektusokkal (fényes, matt befejezéssel) próbálnak elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2114425218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása