Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ex Forma-1 versenyzőt vert meg egy videojátékokon gyakorló autós

2019. január 25. - ferenck

Már nem meglepő, hogy a videojátékok és a szimulációk egyre élethűbbek. Az viszont még meglepetésnek számít, hogy múlt hétvégén egy valódi autóversenyzői gyakorlattal nem rendelkező profi videojátékos, a 23 éves Enzo Bonito igazi autóversenyen verte meg az ex-Forma-1-es Lucas di Grassit.

Bonito eddig kizárólag (a Dél-Koreában lassan össznemzeti hobbinak számító) e-sportokban, címekért és komoly összegekért folytatott videojáték-versenyeken jeleskedett. A versenyek népszerűségét jelzi, hogy egy tavalyi megmérettetésen a nyeremények összege meghaladta a 100 millió dollárt.

simracer.jpg

Az idén Mexikóban megrendezett Bajnokok versenyére mindenféle autó- és motorsport legjobbjai gyűltek össze. Az elsőt 1988-ban tartották, 2018 óta változtak a szabályok – a szervezők hallgattak az idő szavára, és immáron virtuális versenyzők is indulhatnak.

Az elsőszemélyes lövöldözős vagy a valósidejű stratégiai játékokkal ellentétben, a „szim versenyek” vagy „virtuális motorsportok” a gumiabroncsok kopásától kezdve a fékrendszerekig, a legaprólékosabban szimulálják az igaziakat. A gamereknek valódi versenyautókat kell vezetniük. Egér és billentyűzet helyett ugyanúgy fizikai kormányt és gázpedált használnak, mint a fizikai versenyek résztvevői.

simracer0.jpg

Utóbbiak általában több évtizedes gyakorlás, különféle bajnokságok „szamárlétrája” után érnek fel a csúcsra. A mai szimulátorok viszont annyira tökéletesek, hogy e-sport-versenyzők, mint például Bonito valódi futamok győzteseivé válhatnak.

A szimuláció közben elsajátított ismeretek, pallérozott képességek igazi autóversenyeken is működnek, azaz a két terület között sokkal nagyobb az átjárás, mint gondoltuk volna.

Bonito győzelme egyrészt sokkolta a közvéleményt, másrészt hosszú ideje a „levegőben lógott”, az e-sportokat jól ismerők számára nem okozott különösebb meglepetést. A virtuális autóversenyzés ugyanis hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Az első profi csapat 2016-ban indult, a különböző ligák ma már óriási hálózatot alkotnak. A jelenség a másik irányban is működik: valódi versenyek résztvevői indulnak online megmérettetéseken.

Bonito nem állt meg egy szimpla győzelemnél. Másnap, január 20-án az Indy 500 motorsport háromszoros bajnokát, Ryan Hunter-Reay-t verte meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1614584464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása