Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MedveBot a kórházban

2019. február 25. - ferenck

Az egészségügy évek óta az infokommunikációs, mesterséges intelligencia és robotikai alkalmazások egyik kitüntetett terepe. Az új megoldások gyorsan terjednek kórházakban, klinikákon.

A washingtoni Gyerekek Nemzeti Egészségi Rendszere nem akármilyen kórház, hanem az Egyesült Államok távirányított robotot használó első gyerekgyógyászati intézménye.

korhazi_robot.jpg

Az 1, 67 méter magas MedveBot Doktor (Dr. Bear Bot) az intézményt behálózó csúcstechnológia rendszer fontos eleme. Alejandro Lopez-Magallon kardiológus rajta keresztül figyeli egy monitorokkal megpakolt kontrollszobából a páciensek életjeleit, a szobáikban felvett videókat.

Az anyagokat ugyanis az orvos által távirányított MedveBot továbbítja a szobába. Nevét február 14-én találták ki, a dolgozók és a páciensek, összesen 185 személy szavazata alapján döntöttek róla. Mivel a névadás Valentin-napra esett, a gép robotika-tematikájú üdvözlőkártyákkal lepte meg a gyerekeket, rajtuk kedves vagy szórakoztató feliratokkal (például a magyarra a hangulati elemek miatt lefordíthatatlan „Beep mine, Valentine”).

korhazi_robot0.jpg

A rendszer egyedi perspektívában láttatja az összes beteget, és lehetővé teszi, hogy a kardiológus hosszútávú tendenciákat figyeljen meg páciensei egészségi állapotát illetően. Hagyományos módszerekkel ugyanez a tevékenység lényegesen nehezebb, vagy egyszerűen kivitelezhetetlen lenne.

Lopez-Magallon a roboton keresztül létesít interakciókat, kommunikál pácienseivel. A kontrollteremben könnyen hozzáfér orvosi képekhez, amelyeket aztán MedveBot képernyőjén megmutat az ápolóknak és a személyzetnek.

„Nem vagyok benne a robotban, de mégis majdnem olyan, mintha igen, mintha a betegszobában tartózkodnék. A rendszer úgy teszi emberibbé ember és gép kommunikációját, ahogy egy kicsi képernyő önmagában képtelen rá” – magyarázza az orvos.

A távirányított rendszer legnagyobb előnye, hogy mivel a kardiológus folyamatosan figyeli a betegeket, legalábbis a monitorokon tartja a szemét, idejében észleli és kezeli a problémákat. Előfordulhat az is, hogy még nem jelentkeztek, a jelek viszont egyértelműsítik a közelgő bajt, ami így megelőzéssel elkerülhető.

„Egyes esetekben az ápolócsapat érkezése előtt megkezdhetjük a kezelést” – nyilatkozta az orvos.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9314645443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása