Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi tanulással hamarabb kimutathatók csecsemők vérmérgezései

2019. március 07. - ferenck

Kórházak újszülött intenzív osztályain automatizált programok órákkal az életveszélyre figyelmeztető orvosi diagnózis előtt képesek megállapítani csecsemők vérmérgezését – derül ki egy friss kutatásból.

Philadelphiai adattudósok és a helyi gyermekkórház orvosai elektronikus egészségügyi nyilvántartások ezen osztályok hozzáférhető adatain teszteltek gépitanulás-modelleket.

vermergezes.jpg

„Mivel vérmérgezésnél kulcsfontosságú a baj korai észlelése és a gyors beavatkozás, a gépi tanulás elvileg sokat segíthet. Klinikai munkák folyamatos tanulmányozásával kutatók kiértékelhetik, hogyan teljesítenek kórházakban ezek a rendszerek” – nyilatkozta a kutatást vezető Aaron J. Masino.

Minél több adaton gyakorol az algoritmus, annál pontosabb lesz. Nagyon fontos lenne, mert a vérkeringés bakteriális támadásával kezdődő vérmérgezés a csecsemőkori halandóság egyik oka (még a fejlett országokban is). Egészséges gyerekeknél ugyan ritka, de koraszülötteknél vagy krónikus betegeknél 200-szor nagyobb az esély rá, a túlélők pedig később könnyebben megkapnak más súlyos betegségeket.

vermergezes0.jpg

A nem egyértelmű tünetek és a pontatlan tesztek miatt nehéz a gyors diagnózis. Ha a vérmérgezést később ismerik fel, beavatkozásra, antibiotikumokkal történő kezelésre is később kerül sor. Ráadásul az antibiotikumok szükségtelen használata szintén kockázatos.

A kutatás célja a vérmérgezést legalább négy órával a klinikai gyanú előtt felismerő gépitanulás-modell fejlesztése.

„Tudomásunk szerint nyilvánosan hozzáférhető egészségügyi adatokon mi végeztük a vérmérgezés gépi tanulással történő korai azonosításával kapcsolatos első kutatást” – magyarázza Masino.

Nyolc modellt értékeltek ki. Mivel korábbi adatokat használtak, meg tudták állapítani, hogy melyik mennyire pontos. Egy philadelphiai kórházban 2014 és 2017 között kezelt 618, köztük több koraszülött csecsemő esetét vizsgálták. A betanított algoritmusoknak a vérmérgezésre utaló 36 jel valamelyikét, lehetőleg minél többet kellett felismerniük.

A nyolc modellből hat azonosította legalább négy órával az orvosok előtt a potenciális vérmérgezést. Ezek az eredmények jelentik a valósidejű klinikai eszköz felé vezető első lépéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6714668629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása