Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kevesebb humanoidot, intelligensebb robotszoftvereket akar a Google

2019. április 02. - ferenck

A Google 2013-ban ambiciózus robotprogramot indított, majd hat amerikai, illetve japán cég felvásárlására gyorsan elköltött több tízmillió dollárt. Két csoport külsőre és mozgásban is a Homo sapienshez hasonló gépekre specializálódott.

Az azóta eltelt közel hat évben a mamutvállalat vagy eladta, vagy bezárta a cégeket. (A leghíresebbet, a többek között gepárdjáról és más állatutánzatairól ismert Boston Dynamics-t a japán SoftBank vásárolta fel.)

googlerobotics.jpg

A döcögő programot folyamatosan igyekeznek újjáéleszteni. A mostani alapkoncepció lényege egyszerű: a jobb mesterséges intelligencia a hatékony robotok titka.

A kiindulási pontból logikusan következik, hogy a humanoid robotokról egyszerűbb, de masszívabb szoftverekkel működtetett szerkezetekre tevődött át a fejlesztői hangsúly. A program neve is megváltozott: a korábbi (a Szárnyas fejvadászt idéző) Replikánsból a prózaibb Robotics at Google lett.

googlerobotics0.jpg

A vállalat anyagi forrásait figyelembe véve, a mostani és az elkövetkezendő fejlesztések valószínűleg sokat javítanak a szakterület megítélésén, a robotok még eredményesebbek, jobbak lesznek.

Az MI és a szoftver központi szerepe egyáltalán nem meglepő, ráadásul a programot a cég mesterséges intelligencia kutatási részlegének beindításában aktív szerepet vállalt Vincent Vanhoucke vezeti.

googlerobotics1.jpg

Az új gépek nem lesznek annyira látványosak, mint az emberszerű robotok, viszont a belsejükben lévő technológiákban nagyobb a való világbeli alkalmazási potenciál. A gépek maguk tanulnak meg adottságokat, például korábban ismeretlen vagy nehezen megmarkolható tárgyakat válogatnak ki a kukából, váratlan akadályokkal teli raktárban navigálnak stb.

A fejlesztések a Google-nál amúgyis csúcssebességre futtatott gépitanulás-kutatásokon alapulnak. Nem extravagáns új eszközök, hanem a gépi tanulás a gyártóiparban, raktárak automatizálásában, szállításban és sok más területen működő robotok előállításának kulcsa.

„A tanulás segít megoldani az olcsó gépek miatti kihívásokat” – nyilatkozta a tárgyakat dobozba dobó robotkaron dolgozó Vikash Kumar, majd hozzáfűzte: a fókuszváltás eredménye máris meglátszik, mert MI-vel pontosabb a kar, mintha csak a hardverre összpontosítanának.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr514728231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása