Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Microsoft bezárja e-könyvesboltját

2019. április 09. - ferenck

A Microsoft bejelentette, hogy megszünteti e-könyvesboltját, és így a szolgáltatáson keresztül megvásárolt könyveket sem lehet többé olvasni. A cég egyben ígéretet is tett: minden vásárlót kárpótol, azaz visszafizeti a teljes összeget.

Gondolhatnánk, hogy ha megvásároltuk a könyveket, akkor azok a miénk. Tévedünk, mert e-könyvesboltokban (Amazon, Apple, Google, Kobo, Barnes & Nobles stb.) nem a könyvekért, hanem a szolgáltatáshoz való hozzáférésért fizetünk. Az olvasáshoz, s nem a birtokláshoz vásároltunk licencet. A boltokat bárhol, bármikor egyetlen gombnyomással törölhetik.

microsoft_ebook.jpg

A korlátozás oka a tömeges és az alkalmi kalózkodás. A legtöbb, de nem az összes e-könyvesboltban eladott könyveket digitális jogokat kezelő szoftver (DRM) ellenőrzi, és győződik meg, hogy az adott példányt törvényesen vásároltuk meg, s fizettük ki. Az adott bolt szerverén (vagy a DRM nagykereskedőként is működő Adobe-n) keresztül hitelesíti a fájlokat.

Kiadók és e-könyvkereskedők szerint a DRM szükséges rossz, különben a szerzőket nem fizetnék ki. A zene-, a videojáték- és más művészetekben, szórakoztató-iparágakban is hasonló a helyzet.

microsoft_ebook0.jpg

A hamarosan bekövetkező 5G forradalommal drasztikusan nő az összekapcsolt eszközök, berendezések száma, amelyek közül többet csak licencelni, és nem birtokolni fogunk. De mi történik, ha valamelyik techóriás szerint az adott szerkezet nem gazdaságos, és megszünteti a szolgáltatást?    

A „mindig online” korban megváltozott a tulajdon fogalma. Bármilyen digitális vásárlásunk után megtörténhet ugyanez, és az offline világban nem fogadnánk el hasonló forgatókönyveket. Ha a helyi könyvesbolt bezárna, aligha ürítenénk ki könyvszekrényeinket.

A Microsoft e-könyvesboltjának története az internet múlandóságára is emlékeztet…

Akárcsak a Myspace lépése, amikor véletlenül több mint egy évtized zenét semmisített meg. A meglepő módon még létező közösségimédia-oldal több szerveren keresztül vándoroltatta az anyagokat, amelyek aztán szőrén-szálán eltűntek. A cég beismerte: saját hibájából történt így.

Az eset eszünkbe juttatja, hogy online tárolt dolgaink milyen hamar eltűnhetnek örökre.

A könyvek persze megvásárolhatók, és talán a zenék is beszerezhetők máshol…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3214744671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása