Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Neurális beültetés segít a kommunikációban

2019. április 12. - ferenck

New yorki orvosok első alkalommal készítenek elő agy-számítógép interfész nyílt sebészeti beavatkozás nélküli beültetését emberi koponyába. Az illetékes hatóságok által engedélyezett Stentrode neurális implantátum közvetítésével lebénult személyek kommunikálhatnak. A szerkezet az egyik nyaki éren keresztül, a koponya megnyitásával járó kockázatok nélkül jut az agyba.

A nyílt agysebészet nélküli beültetés forradalmasíthatja az egészségügyet. Állatokon már tesztelték, és be is bizonyosodott, hogy biztonságos.

stentrode0.jpg

A Synchron cég által fejlesztett megoldást a következő hónapokban öt, kezét és száját mozgatni képtelen személybe implantálják. Előtte agyukat többször leszkennelik, majd neurológusok végeznek elemzéseket, hogy a szerkezet valóban hasznukra válik, vérkeringésük megfelelő-állapotban van a beültetéshez, hogy az eszköz eljusson rendeltetési helyére stb.

A Stentrode úgy néz ki, mint egy közönséges fém vagy műanyag cső (sztent), beépített áramkörökkel.

stentrode.jpg

Mihelyst a kísérletek megkezdődnek, a páciensek elkezdik gyakorolni az eszköz, valamint a szoftver használatát. Gondolataikból a program generál szövegeket.

„Stroke, amiotrófiás laterálszklerózis vagy gerincvelő-sérülés miatt lebénult, a munka- és közösségi tevékenységükhöz szükséges kommunikációra képtelen személyeken próbálunk segíteni. Célunk, hogy a program az okostelefonon történő szövegíráshoz hasonló tempóban generáljon szövegeket” – nyilatkozta Thomas Oxley, a Synchron alapító-vezérigazgatója. (Stephen Hawking is amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedett.)

Az agytevékenységet olvasó és szöveggé alakító állandó neurális beültetés felbecsülhetetlen egészségügyi eszköz lehet, másrészt viszont az orvosokat előzmények nélküli 24/7-ben (a hét mindhét napján, 24 órán keresztül) juttatja az idegtevékenységre vonatkozó adatokhoz.

Oxley hangsúlyozza: nem az agytevékenység megfejtése, hanem a betegek segítése a cél.

„A teljesen új adatsor személyiségjogi és biztonsági kérdéseket is felvet. A páciens adatai, nincs jogunk bányászni bennük” – magyarázza, és hozzáfűzte, hogy kidolgozták a szükséges biztonsági protokollokat, az adatokat pedig nem használják fel további kutatásokhoz.

A későbbi fejlesztések viszont elég egyértelműen ebbe az irányba mutathatnak, és az egyre jobb beültetésekkel egyre több, ma még megvalósíthatatlannak tűnő tevékenységet is kivitelezhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7714757909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása