Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amazon: minimum 10 évre vagyunk a teljesen automatizált raktáraktól

2019. május 15. - ferenck

Az Amazon.com megcáfolta azt a híresztelést, mely szerint néhány éven belül teljesen automatizált raktárakat fog működtetni. A Homo sapiens magasszintű kognitív tevékenységét és a jelenlegi technológiák korlátait jelölték meg legfőbb okokként.

A vállalat egyik robotikai csoportját vezető Scott Anderson elmondása alapján legalább 10 évre vagyunk attól, hogy teljesen automatizálják a megrendeléseket teljesítő raktári dolgozók munkáját.

amazon_2.jpg

A robotok markoló-mechanizmusa egyszerűen nem elég fejlett. Ha megfognak egy terméket, értelemszerűen vigyázniuk kell a környező tárgyak épségére is, aminek gyakran nem tesznek eleget. Ez pedig annyit jelent, hogy messze van még az idő, amikor a robotizált raktárak ugyanolyan sikeresek lesznek, mint például az Amazon által fémjelzett elektronikus kereskedelem.

Többféle technológiával kísérleteznek termékek raktárból a megrendelőhöz történő eljuttatásának gépi kivitelezéséhez, a különböző lépések automatizált megvalósításához.

amazon0_2.jpg

A környezeti, egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kérdésekért felelős Derek Jones elmondta, hogy például egyetlen robotot sem alkalmaznak friss gyümölcsök válogatására. Egyszerűen nem tudnák megállapítani, melyik banán érett, melyik nem stb.

Robotokat elsősorban „általános” árucikkekhez használnak. Ebbe a kategóriába lámpáktól ruhákig, kajakoktól kerékpárokig, lényegében bármi beletartozhat.

A cég nem változtat a termékek nemrég bejelentett (kettő helyett) egy napon belüli kiszállításán. A raktárak termelékenységi szintje ezzel együtt ugyanakkora lesz, mint eddig, a módosítások főként a szállítási folyamatban várhatók. A mostani cél, hogy a termék a megrendeléstől számított négy órán belül elhagyja a raktárt.

Az Egyesült Államokban 110 raktárt, 45 válogatóközpontot és 50 szállítóállomást üzemeltető, a raktárakban 125 ezer személyt teljes munkaidőben alkalmazó céget az utóbbi időben többször támadták a raktárak rossz munkafeltételei, munkakörök automatizálása, az emberi munkaerőtől való függés csökkentése miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr414825532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása