Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Saját oxfordi kiállítását nyitja meg egy humanoid robot

2019. június 05. - ferenck

Június 12-én az Ai-Da nevű, mesterséges intelligenciával felturbózott humanoid robot saját kiállítását fogja megnyitni az Oxford Egyetemen. A beépített kamerával rendelkező gép robotkarral készíti képeit.

A névadás a 20. századi számítástudományt megelőlegező zseniális matematikus és szoftverúttörő Ada Lovelace, azaz Augusta Ada Byron (1815-1852), Lord Byron és Anne Isabella Noel Byron első és egyetlen gyermeke előtti tisztelgés.

aida1.jpg

Mesterségesintelligencia-technikákkal és algoritmusokkal dolgozó oxfordi fejlesztői szerint Ai-Da az első embereket megörökítő, kinézetre ultrarealista robot. Az alkotáshoz kameraszemét, és a kézfején lévő ceruza-ecsetféleséget használja.

A szólókiállítás címe Bizonytalan jövő (Unsecured Future), a bemutatásra kerülő anyag válogatás a gép munkáiból. A látogatók rajzokat, festményeket, szobrokat és videodarabokat egyaránt láthatnak; MI, technológia és organikus élet találkozásának szűk keresztmetszetét kapják. A területek határainak egybemosódását és a határok felszámolását szemléltető kísérletekben gyönyörködhetnek.

aida.jpg

„Egy új MI művészeti mozgalom úttörőjeként, izgatottan várjuk, hogy bemutassuk Ai-Dát, az első saját műveket alkotó profi humanoid művészt és performert. MI robotként természetesen MI-algoritmusokkal dolgozik. Munkái elgondolkodtatnak a technológia mai alkalmazásairól és a velük történő visszaélésekről” – nyilatkozta Aidan Meller galériatulajdonos.

A kart leedsi mérnökök fejlesztették. Több folyamatot kivitelez, például a saját magával szemben lévő tárgyak alapján virtuális útvonalakat számol ki, majd a koordinátákat értelmezve hoz létre műalkotásokat.

„Érdeklődéssel várjuk az Ai-Da és a közönség közti beszélgetéseket. Az általa inspirált vita művészi sikerének és potenciáljának egyik fokmérője. A fejlesztés legfőbb céljai közé tartozik, hogy személyeket vonjunk be az alkotás megvitatásába, mert, így feljogosítva érezzük magunkat a jövőnkkel és az organikus élettel kapcsolatos attitűdjeink újragondolására” – jelentette ki Lucy Seal, a projekt kurátora.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3614878956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása