Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az MI háromszor annyi munkahelyet teremtett 2018-ban, mint amennyit elvett

2019. július 01. - ferenck

Egy gyakran idézett (2017-es) McKinsey tanulmány szerzői szerint a csúcstechnológiák a dolgozók 30 százalékának veszik el a munkáját, további 14 százalékuknak pedig az automatizáció miatt kell állást váltaniuk.

Az egyik vezető online állásbörze, a ZipRecruiter új felmérése erősen rácáfol az előrejelzésre. Mivel egy korábbi anyagban a 11 ezer megkérdezett dolgozó 58 százaléka vélte úgy, hogy az MI valóban káros hatással van a munkaerőpiacra, a cég eldöntötte, hogy mélyelemzést végez: igazuk van, vagy nincs.

mi_munkahelyteremtes.jpg

A ZipRecruiter adattudósai több mint 50 millió állásposztot, többszáz munkáltató és többezer munkakereső megnyilvánulásait, öt átmeneti stádiumban lévő iparág speciális felhasználási eseteit vizsgálták. Meglepő eredmény született: 2018-ban az MI háromszor annyi munkahelyet teremtett, mint amennyit elvett. Sőt, az MI-megoldásokat használó alkalmazók 81 százaléka szívesebben alkalmaz embert, mint teljesen autonóm rendszereket.

Az új tanulmány egy másik félelmet is eloszlat: az MI nem vet véget a középosztálybeli munkáknak. Kétségtelen tény, hogy egyes technikai állások iránt folyamatosan nő a kereslet, de az alacsony keresetet biztosító állásokkal szemben, 2016-ban és 2018-ban is növekedett a középkategóriás jövedelmű munkák iránti igény. Főiskolai diplomásokra nagyobb szükség van, mint csak érettségivel rendelkezőkre.

mi_munkahelyteremtes0.jpg

„E trendek együtt megmutatják, hogy az MI álláspiaci betörése nem növeli tovább a jövedelemkülönbségeket. A gyártóipart és az egészségügyet régóta olyan területeknek tartják, ahol robotok fogják helyettesíteni az embert. A sebészetben és gépjárművek összeszerelésénél láthatunk is erre példákat. Az adatok viszont megmutatják, hogy mindkét szektorban egyre több az álláslehetőség, a munkakörök sokszínűsége pedig arra utal, hogy a szaktudás növekedésével, a minőségi állások száma szintén nő” – áll a tanulmányban.

Az MI az agráriumban is új állásokat generál. A precíziós mezőgazdaság high-tech megoldásokat (drónokat, okos rendszereket, GPS-t, szenzorokat stb.) használva gyűjti a talaj összetételére, nedvességszintre, trágyázásra stb. vonatkozó adatokat. A gépi intelligencia a terméshozam maximalizálásában segédkezik. 2018-ban például csak a dróntechnológia miatt 14 százalékkal több szakemberre volt szükség.

A szerzők a tények ellenére óvatosak. Egyelőre ugyan nincs ok félelemre, de mindenképpen szükség lesz a jövő munkaerejét támogató és az álláspiac dinamizmusát felpörgető intézkedésekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4714918064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása