Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gyárak az űrben

2019. július 09. - ferenck

Sci-finek tűnik, de elvileg kivitelezhető a „nehéz” iparágak világűrbe költöztetése. Az erőforrások aszteroidákon vagy más bolygókon történő bányászásával jobban kímélnénk a Földet, komolyabb esély maradna az ember túlélésére.

„A naprendszer a földinél milliárdszor nagyobb ipart is képes fenntartani” – magyarázza Phil Metzger, a Közép-floridai Egyetem bolygókutatója.

Bolygónk erőforrásai csökkennek, a lakosságszám nő, tehát valamilyen megoldást mindenképpen kell találni. A múlt évtizedben több cég állt elő a világűrbeli gyártás gondolatával.

spacefactory.jpg

A Planetary Resources például aszteroidabányász technológiákat tervez, de a szükséges anyagi támogatás hiánya miatt felfüggesztették a fejlesztést.

Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin vezérigazgatója teljes mértékben beállt a kezdeményezések mellé. Szerinte így menthető meg a Föld, máskülönben kifutunk az energiaforrásokból.

„Egyszerűen csak matematika. Így fog történni” – érvel.

spacefactory1.jpg

Az elképzelést szintén támogató NASA többmillió dollárt fektetett a Holdon és aszteroidákon történő bányászást célzó technológiák fejlesztésébe.

Távoli fizikai erőforrások mellett űrbeli naperőművek szintén sokat segíthetnek, Kína gőzerővel dolgozik is a megoldáson.

spacefactory0.jpg

Az ötlettel nem mindenki ért egyet. Egy tudóscsoport például a naprendszer energiáinak 85 százalékát az emberi fejlesztéstől történő megóvásra felhívó nyilatkozatot írt alá. Ideje előregondolni, mert különben párszáz év múlva a mostani földi válságnál sokkal súlyosabb katasztrófa fenyegethet. Ha kimerítjük a naprendszert, nem lesz többé hol bányászni – hangzik a logikus érvelés.

Az űrbéli gyártás és bányászat valóra váltása előtt azonban még rengeteg munkát kell elvégezni. A kezdeti lépések már megtörténtek, a kaliforniai Made in Space startup elsőként a világon, öt éve nyomtatott tárgyat a súlytalanságban.

A cég 2018-ban szerződést kötött a NASA-val, hibrid gyártórendszert fejlesztenek, amellyel először űrhajókon fémekből, például titánból, alumíniumból stb. printelnének minőségi fémtárgyakat, elsősorban pótalkatrészeket.

A japán JAXA űrügynökség Hayabusa2 űrhajója nemrég landolt és gyűjtött talajmintákat egy pici aszteroidán.

A mostani próbálkozások messze vannak még a tényleges cselekvéstől, és előtte nyilván seregnyi szabályozási kérdést is meg kell oldani, többek között, hogy melyik államokat illetik meg a kibányászott erőforrások.

Az idő viszont sürget, az éghajlatváltozás egyre drasztikusabban érezteti hatását, és kényszerít arra, hogy az anyabolygón túli lehetőségekben is gondolkozzunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8214929568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása