Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Inkább robot vegye el a munkánkat, mint egy másik ember!

2019. augusztus 12. - ferenck

A jövőről készült rengeteg tanulmány, előrejelzés szerzője vonta le ugyanazt a következtetést: a robotok sok ember munkáját el fogják venni.

A Müncheni Műszaki Egyetem szintén az automatizációra fókuszáló kutatói érdekes kérdést tettek fel interjúalanyaiknak: „ha ön elveszíti az állását, mit viselne el jobban: ha egy robot vagy egy másik személy helyettesítené?”

robotmunka.jpg

300 személyt kérdeztek meg, és csak 37 százalékuk választotta az embert. A robotot vagy embert preferálna, ha munkacsoportjának valamelyik tagját, azaz egyik közeli kollégáját kellene helyettesíteni kérdésre viszont 62 százalékuk a Homo sapiensszel válaszolt.

Összehasonlításként: saját magukkal kapcsolatban 1 százalék híján, szinte teljesen fordított a helyzet.

A kutatási eredményeket követő, azokat feldolgozó tanulmány 251 interjúalanyától azt kérdezték, hogy milyen intenzívek lennének a negatív érzéseik (szomorúág, frusztráció, düh), ha emberek vagy robotok vennék át új alkalmazottak munkáját.

robotmunka0.jpg

Az első felméréshez hasonló eredmények születtek: ha egy kolléga veszítené el a munkáját, a robotokkal kapcsolatban erősebbek a negatív érzések, mint amikor a saját állásukról van szó. A magunk esetében kevésbé érezzük fenyegetőnek, ha robot lép a helyünkre.

Megkérdezték azt is, hogy milyen (robot vagy ember általi) állásvesztésnél éreznék magukat értéktelenebbnek, kételkednének jobban magukban, bizonytalanodnának el nagyobb mértékben a képességeikkel kapcsolatban.

A nagy többség ismét a Homo sapiensszel válaszolt. Armin Granulo, a kutatás egyik vezetője szerint azért van így, mert nem érezzük, hogy robotokkal vagy szoftverekkel ugyanúgy lehet vagy kellene versengeni, mint egy másik személlyel. Nincs akkora tétje. Magyarán rosszabbnak, kevesebbnek hisszük magunkat, ha ember helyettesít.

A gyártóiparban dolgozó 296 személyt szintén megkérdeztek az automatizációval és a jövő robotizált munkájával kapcsolatban. Harmadrészük szerint mostani munkájukat robotok vehetik át a közeljövőben. Nem meglepő módon az előzőekkel azonos válaszmintázatok mutathatók ki ebben az anyagban is: az interjúalanyok saját magukat kevésbé féltették, mint a kollégákat.      

„Más lélektani következményekkel jár, ha a modern technológia veszi el az állásunkat, mintha emberek” – összegez Granulo.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7315004004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása