Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Új asszisztens segíti a vakok és gyengénlátók webes böngészését

2019. augusztus 27. - ferenck

A montreali Waterloo Egyetem, a Washington Egyetem (Seattle) és a Microsoft Research kutatói vakok és gyengénlátók webes tartalmakhoz való lehető leggyorsabb és leghatékonyabb hozzáférését segítő hangasszisztenst fejlesztettek. Az asszisztenst okos hangfalakra és hasonló más eszközökre találták ki.

„Számítógépes rendszerekkel folytatott interakciók közben a látáskárosultak gyakran szorulnak képernyőolvasókra és mind inkább hangalapú virtuális asszisztensekre. Virtuális asszisztensek használata kényelmes és el is érhetők, viszont nem kapcsolódnak mélyen a tartalomhoz, egy cikknek általában csak az első néhány mondatát olvassák el, nem készítenek alternatív keresési listákat, nincsenek pluszjavaslataik” – magyarázza a kutatásról szóló tanulmány elsőszámú szerzője, Alexandra (Sasha) Vtyurina (Waterloo Egyetem, Cheriton School of Computer Science).

webbrowsing.jpg

A virtuális asszisztensekkel ellentétben, a képernyőolvasók mélyen belemennek a hozzáférhető tartalmakba, finomhangolják a navigációt, és segédkeznek is benne, viszont nem eléggé ergonomikusak, használatuk sokszor nehézségekbe ütközik.

Az új eszköz a két technológia legjavát integrálja egybe.

webbrowsing0.jpg

„Prototípusunk, a VERSE képernyőolvasó képességekkel látja el a virtuális asszisztenseket, más készülékeknek, például okosóráknak pedig lehetővé teszi, hogy felgyorsítsák az okos hangfalak inputjait” – folytatja Vtyurina.

A hang az elsőszámú input, a felhasználó „következő”, „előző”, „menj vissza”, „menj előre” stb. utasításokat adhat. A VERSE (Voice Exploration, Retrieval, and Search; hangészlelés, kinyerés és keresés) összetársítható okostelefonon, okosórán futó appal.

Az input-gyorsítás a billentyűparancsokhoz (keyboard shortcuts) hasonló funkciót tölt be, például az okosóra felső részének forgatásával ugorhatunk a következő keresési eredményhez stb. (A navigálási mód függvénye, hogy mikor mihez.)

A kutatás során 53 látáskárosult webes keresését vizsgálták. Több mint a felük naponta többször használ hangasszisztenseket, többféle „intelligens” eszközt: okos hangfalat, okostelefont, okostévét stb. A róluk gyűjtött adatokat a VERSE prototípusának fejlesztéséhez dolgozták fel.

A VERSE annyiban hasonlít más virtuális asszisztensekhez, hogy a user kérdéseire hangalapú választ ad. A következő lépésben viszont már másként funkcionál: ha a felhasználónak több infóra van szüksége, újabb kereséseket folytat le, ugyanolyan mélységekig megy el, mint a képernyőolvasók.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6215023726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása