Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Minden lépést érez a szenzoros műláb viselője

2019. szeptember 20. - ferenck

Stanisa Raspopovic, a Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatója és munkatársai vettek egy kereskedelmi forgalomban beszerezhető műlábat, majd szenzorokat szereltek a talpára és a térdébe. A szenzorok vezetéken keresztül összekapcsolhatók az adott személy combjában lévő idegekkel.

Műlábat viselő személyek elmondták, hogy mindegyiküknek, de különösen a végtagjukat térd felett elvesztőknek nehézséget okoz a használatuk. A probléma egyik oka, hogy a mesterséges testrésztől nincs visszajelzés, így nem érzékelnek semmit, a térbeli pozíciót nehezebben ítélik meg; nem tudják felmérni őket, mint ahogy a mozdulatokat sem.

Elbizonytalanodnak.

artificial_leg.jpg

Az intézetben fejlesztett technológiában pontosan azért vannak szenzorok, hogy viselőjük érezze, ha a láb meghajlik, ha a talajra lép. Ezekkel az érzetekkel gyorsabban jár, nő az önbizalma.

Az új műlábat viselő első két személy nemcsak elégedett volt, hanem azt is elmondták, hogy sokkal kevesebb fantomfájdalmat éreztek.

artificial_leg0.jpg

Felmérések szerint amputáción átesett személyek 60-80 százaléka érez fantomfájdalmat. A végtagamputálás vagy az ideg gyökereinek megsemmisítése után jelentkező fájdalom olyan, mintha az amputált vagy hiányzó végtag még mindig része lenne a testnek, együtt mozogna a többi résszel. A fantomvégtag egyik legmegdöbbentőbb tulajdonsága az adott személy elképesztő valóságérzete.

A két tesztalanyon az első hónapban az idegek optimális stimulálást vizsgálták, amellyel a legélethűbb érzeteket akarták elérni. Raspopovic elmondta: mindketten valóság-közeli élményről számoltak be.

Ezt követően szabadtérben tesztelték őket. Gyorsabban jártak, mintha visszacsatolást/visszajelzést nem használó műlábat használtak volna. Percenként 6 métert tettek meg, és kényelmesen érezték magukat.

„A mozdulatok észlelése rendkívül fontos. Így érzik, hogy a művégtag hozzájuk tartozik” – magyarázza a munkatársaival korábban műkart fejlesztett Aadel Akhtar, az Illinois Egyetem (Urbana-Champaign) kutatója (aki a svájci projektben nem vett részt).

Három hónap elteltével egyikük fantomfájdalmai teljesen eltűntek, a másiké pedig 80 százalékkal csökkentek.

„Ez még nagyobb haszon” – véli Akhtar.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3015125502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása