Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

James Dean legújabb filmszerepe

2019. november 29. - ferenck

Halála után több mint 60 évvel, két VFX (vizuális effekt) vállalatnak köszönhetően az amerikai mozi egyik legnagyobb legendája, James Dean (1931-1955) visszatér a filmvászonra.

A Finding Jack azon a tényen alapul, hogy a vietnami háború végén több mint 100 ezer elhagyott katonai kutya létezett az Egyesült Államokban. A Hollywood Reporter szerint Dean nem főszerepet, hanem „másodlagos főszerepet” játszik majd benne.

james_dean.jpg

A gyártó Magic City Films a színész családjától megvásárolta a jogokat. A cél James Dean élethű digitális változatának megalkotása, kivitelezésében a kanadai Imagine Engine és a dél-afrikai MOI Worldwide VFX stúdiók vesznek részt. A színész testét teljes mértékben CGI (computer generated imagery, számítógépen létrehozott kép) technológiával „teremtik újra”, a hangot viszont másik színész adja hozzá.

Anton Ernst társrendező elmondása alapján sokáig keresgéltek az adott szerepre, egy nagyon összetett karakter megformálására alkalmas színészt, végül James Dean mellett döntöttek.

james_dean0.jpg

A nyilatkozat nem egyértelmű, hiszen valószínűleg sok élő színész képes lenne eljátszani a szerepet.

Színészek jogainak megvásárlása és CGI-vel történő újraalkotásuk nem új gyakorlat (Furious 7, Rogue One: A Star Wars Story), viszont Hollywood egyre komolyabban veszi, egy Ang Lee filmben például Will Smith digitálisan legyártott fiatalabb önmagával játszott együtt.

Bármely színész tökéletes „újraalkotása” óriási lehetőségekkel kecsegtet a jogait birtokló stúdió számára. Képzeljük el Keanu Reeves, Angelina Jolie vagy Will Smith hibátlan digitális másolatát a vásznon, miközben a stúdió megosztja a licencdíjakat a színésszel. Sokak szerint soha nem fog megvalósulni, Alisa Wilkinson amerikai filmkritikus viszont úgy véli, hogy már a következő évtizedben megtörténhet, hacsak a filmes, színész stb. szakszervezetek közbe nem lépnek.

Az elhunyt Peter Cushing játszott már a Csillagok háborúja előzmény Rogue One-ban, és ha színészek újraalkothatók, akkor alkothatók is, nem kell szerepekre keresgélni a megfelelő embereket. A jelenség nem a sztárokat fogja érinteni, hanem a sok mellékszereplőt, akiknek a nevét úgysem jegyzi meg senki.

Vitatható, hogy a Finding Jack szóban forgó szerepét kizárólag James Dean tudja tökéletesen megformálni, marketingfogásnak viszont hibátlan, és nem is meglepő egy kamuhírektől (fake news) és kamuképektől/videóktól (deepfakes) egyre inkább hemzsegő (média)valóságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2415304900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása