Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szintetikus bemondók szerepelnek ázsiai híradókban

2023. szeptember 25. - ferenck

Az ezredforduló környékén jelent meg a szintetikus tévébemondók első generációja, bár virtuális karakterek, például az 1980-as évek legendás cyberpunk sztárja, Max Headroom és más nem húsvér sztárok korábban is szerepeltek médiumokban.

A második nagy hullám 2018 körül kezdődött, amikor a kínai Xinhua állami médiaügynökség és a Sogou keresőmotor 2D-s hírbotokat vezetett be. Külsejüket videókból állították össze, mozgásuk és hangjuk gépi tanuláson alapult.

india_fake.jpg

Két évvel később 3D-vel renderelt avatárokra frissítették őket. Multimodális felismerést, arcfelismerést és transzfertanulást használtak hozzájuk. (A transzfertanulás gépitanulás-technika, adott feladatból tanult tudást újra felhasználják egy kapcsolódó feladat jobb teljesítése érdekében.)

A szintetikus bemondók elvileg megsokszorozzák a hírek erejét, hatását. Az ok: korlátlan mennyiségű beszélő fej generálható, a lakosság minden, például etnikum, nem, vallás, életstílus szerinti szegmense célozható meg velük. Mivel több nyelven beszélnek, nagyobb közönséget szólítanak meg.

Különösen többnyelvű ázsiai társadalmakban emelkedik a számuk.

india_fake0.jpg

Szövegeiket közvetlenül nagy nyelvmodellek generálják, és a csatornák elégedettek is velük, mert nem hisztiznek, nincs óriási egójuk. Egyetlen műsorsugárzó sem árulta el az alkalmazott technológiát.

Sana márciusban, a Delhi-székhelyű India Today képernyőjén tűnt fel. Időjárás-jelentéssel kezdte – angolul, hindiül és bengáliul.

Áprilisban az indonéz tvOne három MI-t vezetett be. Az egyik egy valódi bemondónőre hasonlít, a másik kettő kinézetre kínainak, illetve kelet-indonéznek tűnik. Ugyanebben a hónapban debütált a kuvaiti Fedha, a Közép-Kelet első MI-hírolvasója.

A maláj Astro AWANI hírcsatornán májusban két MI-műsorvezető állt munkába – Joon az esti híreket olvassa fel, Monica éjszaka talk show háziasszonya.

Júniusban a tajvani FTV News-on kezdett egy névtelen szintetikus bemondó. A sugárzó névadó versenyt jelentett be a karakter promótálására.

A kelet-indiai, orija nyelvű Odisha TV júliusban kezdte el alkalmazni Lisát. Ebben a hónapban a déli kannada nyelvet beszélő Soundarya is debütált a Power TV-n.

A szintetikus bemondók aligha véletlenül először azokban az országokban jelentek meg, ahol a lakosság pozitívabban reagál a mesterséges intelligenciára. Felmérések alapján az indiaiak, az indonézek és a malájok jobban bíznak az MI-ben, mint a nyugatiak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7618211215
süti beállítások módosítása