Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Okostévénk kémkedhet utánunk

2019. december 30. - ferenck

Az okostelevíziókat (smart TV) gyakran a készülék hangalapú vezérlését és a videocsevegést, chatet biztosító mikrofonokkal vagy kamerákkal szerelik fel. Ezek a gépek főként azért számítanak okosnak, mert rá tudnak kapcsolódni a világhálóra, és a streaming szolgáltatások (Netflix, Hulu stb.) felvirágzásával, komoly igény mutatkozik irántuk.

A kamerák és mikrofonok egyrészt nagyon hasznosak, másrészt viszont, amire már az FBI is figyelmeztet: az új televízió pont ezek a kiegészítők miatt használható megfigyelésre, hackerek rajtuk keresztül, őket használva kémkedhetnek utánunk.

smart_tv.jpg

A Szövetségi Nyomozó Iroda portlandi (Oregon állam) hivatala blogbejegyzésben ismertette hogyan aknázhatók ki rosszindulatú célokra a készülék intelligenciáját növelni hivatott megoldások.

„Túl azon a kockázaton, hogy a televíziógyártó és az alkalmazásfejlesztők hallgathatják és nézhetik a fogyasztót, a tévé hackerek előtt is megnyithatja otthonunk ajtaját. Egy cyber rosszfiú nem biztos, hogy hozzáfér a lezárt számítógépünkhöz, viszont a biztonsági szempontból kevésbé óvott TV, a routeren keresztül, lehet neki a kiskapu” – áll az anyagban.

smart_tv0.jpg

Nem ez volt az első alkalom, hogy valakik az okostévék biztonsági réseire hívták fel a figyelmet.

Egy 2018-as fogyasztóvédelmi beszámolóban leírták, hogy többmillió okostelevízió biztonságát könnyű kijátszani, és szakemberek szemléltették, hogy hackerek hogyan szerezhetik meg a készülékek feletti hatalmat.

Idén júniusban a Samsung tweetben is emlékeztette okostelevíziója tulajdonosait, hogy hetente, kéthetente nézzék át a beállításokat, futtassanak le vírusellenőrzéseket. Ezeknek a tevékenységeknek a „rosszindulatú szoftveres támadások megelőzése a célja.” A tweetről különböző médiumok számoltak be, és a reakció annyira negatív volt, hogy a fogyasztói elektronika egyik főszereplőjének számító dél-koreai vállalat törölte a posztot.

A készülékek egyértelműen jó szolgálatokat tehetnek hackereknek, ugyanakkor biztonsági sebezhetőségük egyáltalán nem jelenti azt, hogy tulajdonosuk nem használhatja ki kockázatmentesen a készülék adta lehetőségeket. A rések kétségtelenül veszélyesek, de sok más infokommunikációs eszközhöz hasonlóan, a felhasználói felelőtlenség legalább ugyanakkora veszélyforrás.

Az FBI javaslata a potenciális vásárlóknak, hogy végezzenek előzetes kutatásokat, próbálják megérteni a biztonsági réseket, változtassák meg a gyári jelszót, tanulják meg ki- és bekapcsolni a kamerát és a mikrofont.

Ha pedig végképp semmi nem működik, térjünk vissza az alapokhoz, fekete ragasztószalaggal egyszerűen ragasszuk le a veszélyforrást – sugallja az FBI.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2915353940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása