Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Európai Unió mesterségesintelligencia-irányelvei

2020. február 28. - ferenck

Elon Musk jó ideje sürgeti a mesterségesintelligencia-fejlesztések szabályozását. Úgy tűnik, az Európai Unió illetékesei meghallgatták óhaját, és tanulmányt tettek közzé az MI-szabályozás irányelveiről.

Az anyag elismeri a technológiában rejlő potenciált, amely „alapvető jogok megsértéséhez vezethet.” A szerzők lehetséges veszélyforrásként – többek között – az elfogultságot, az ellenvélemény terjesztésének megakadályozását, a magánszféra (privacy) hiányát, megszüntetését említik.

Az anyag néhány jogi kötelezettséget, követelményt javasol.

euai.jpg

Biztosítani kell, hogy a mesterséges intelligenciák hiteles, reprezentatív adatokon gyakoroljanak (ha nem így történik, nehezebben kerülik el az előítéleteket, az azokon alapuló döntéshozást).

Az EU elvárná a vállalatoktól, hogy bármikor ellenőrizhető, részletes dokumentációt vezessenek (és őrizzenek meg) mesterségesintelligencia-fejlesztéseikről, amelyben pontosan leírják, hogy mihez milyen technikákat alkalmaztak.

euai0.jpg

Felhasználóknak gyakran fogalmuk sincs, hogy mesterséges intelligenciával folytatnak interakciókat. Az anyag alapján véget kell vetni ennek az állapotnak, és a felhasználóknak mindig meg kell mondani, hogy nem húsvér emberrel, hanem chatbottal, szoftverágenssel, online robottal, egyszóval valamilyen MI-vel kommunikálnak.

A szakértők elvárnák, hogy a mesterségesintelligencia-rendszerek emberi felügyelet alatt álljanak. Ez jól hangzik, és bölcs döntés is lenne – ha például mindig minden MI-t értenénk…

Többen nyilatkoztak kritikusan az anyagról. Azon lepődtek meg, hogy sokkal puhább, megengedőbb, mint a januárban kiszivárgott változat. Abban például ötéves moratóriumot vezettek volna be az arcfelismerő technológiák köztéri használatával kapcsolatban, míg a jelen anyag csak „széleskörű európai vitát’ javasol.

A javaslatok összességében csak az MI kockázatosnak tűnő területeire vonatkoznak. Mielőtt azonban túl kritikusak lennénk, ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy csak irányelvekről van szó, és az Európai Bizottság 2020 végén kezdi el kidolgozni az anyagon alapuló szabályozást.

Az EU MI-szabályozási anyagához kapcsolódik, hogy az Unió nemrég tett közzé egy, az európai adatstratégiáról szóló tanulmányt. „Egyetlen európai adattér” létrehozását javasolják benne, ami arra is utalhat, hogy a kontinens majdani adatóriása a Szilícium-völgyi IT-behemótok komoly kihívója lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8615489734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása