Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Történelem nagyfelbontásban

2020. március 16. - ferenck

A mélytanulás (deep learning) nemcsak a jövő felé nyit kapukat, hanem a múltat is közelebb hozza, legalábbis erről tanúskodik egy Reddit felhasználó, Denis Shiryaev munkája.

Shiryaev New York Cityről közel 110 éve készült felvételeket alakított a 21. századhoz. A képeket automatikusabban élesebbé tette, növelte a képkocka (frame) rátát, és színesre cserélte a fekete-fehéret.

newyork.jpg

Egy svéd filmes 1911-es felvételeihez, (a Svenska Biografteatern számára készült) összesen 8 perc mozgókép-anyaghoz jutott hozzá.

Öt napon keresztül ideghálókon futtatta a filmet, speciális („feljavított szuper felbontású ellenséges generatív”) hálózattal dolgozott. A hálózhat számolta ki a plusz pixeleket, és a felbontást 4K-ra (azaz kb. 4 ezer horizontális pixelre) növelte.

newyork1.jpg

Egy másik speciális programmal („mélység-tudatos videokocka-közbeszúrás”) köztes képkockákat generált, és így elérte a másodpercenkénti 60 képkocka rátát. A korai 1900-as évek felvételein sokkal alacsonyabb ráta volt az általános, ezért tűnnek felgyorsítottnak, szaggatottnak, egyenetlennek (és gyakran megmosolyogtatónak).

A felvételeket a DeOldify programmal színezte ki, bár a Redditen megjegyezte, hogy az eredménnyel nem teljesen elégedett, mert a színeket nem tartja történelmileg pontosnak.

A hangeffektusok viszont sima digitális audioklipek; egyes kommentelők meg is jegyezték, hogy felismertek lónyerítéseket a legendás Age of Empire II videojátékból.

Shiryaev ugyanezeket a munkafolyamatokat 1896-ban Moszkváról készült felvételek, a Lumière-fivérek (Auguste és Louis) szintén 1896-os, A vonat érkezése minifilmjének, valamint az Apollo 16 űrhajó asztronautáinak 1972-es holdfelszíni sétájának „aktualizálására” is használta.

Az „új” filmek azért fontos munkák, mert régi időket elevenítenek meg, jelentősen feljavított, a jelenhez igazított képminőséggel, hitelesebb mozgással, és a sok korabeli film valósághűségét csorbító színhiányt is megoldotta.

Hasonló módszerekkel több hollywoodi klasszikust is aktuálisabbnak éreznénk, ugyanakkor nem biztos, hogy művészi értékük is nőne.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5815510744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása