Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Google-kereséssel a járvány ellen

2020. április 15. - ferenck

Naponta világszerte többmillióan gépelik be tüneteiket a Google-keresőbe. Ezek a keresések, különösen ott, ahol kevés tesztet végeznek, nagyon hasznosak lehetnek eddig nem ismert Covid-19 esetek felderítésében, új gócpontok létrejöttének megakadályozásában.

A Google-adatokban rejlő információ keresésénél például árulkodók a „nem érzek semmiféle szagot” jellegű szövegek. Az utóbbi időben az USA-ban a járvány által keményen sújtott New York, New Jersey, Louisiana és Michigan államokban nagyon sokan gépelték be ezt a mondatot.

googlesearch0.jpg

A keresések fontos közegészségügyi eszközzé válhatnak.

A Harvard és a University College London kutatói meg is állapították, hogy a keresések mennyisége, például a kiugróan egy adott szó, kifejezés, szókapcsolat, mondat stb. sok keresésben való előfordulása, megegyezik a járvány súlyosságával az adott területen.

googlesearch2.jpg

Seth Stephens adattudós szerint ezek az információk rengeteget segíthetnek egészségügyi szakembereknek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előrejelzések készítésében, a járvány nyomon követésében, kezelésében.

Adatvédelmi szempontból rendkívül fontos, hogy senki nem olvas bele egyéni kereséseinkbe, a kutatók algoritmusok által készített, anonim és összesített keresési adatokkal, számsorokkal dolgoznak, azokat hasonlítják össze földrajzi régiókkal, államokkal.

Nincs szó új technikáról – kutatók korábban már azonosítottak például Google-keresések és a szifilisz elterjedése közötti összefüggéseket. Stephens megemlítette, hogy a sertésinfluenza nyomon követéséhez szintén használtak Google-adatokat, csakhogy azok túl változatosak, összevisszák voltak, és nem bizonyultak hasznosnak. Az ok egyszerű: akkoriban inkább csak érdeklődésből, félelemből kerestek rá, és nem azért, mert valóban rosszul érezték magukat. A mostani szituáció teljesen más, és éppen ezért (is) beszédesek az összesített keresési számok.

Az amerikai keresési adatok és a keresett szavak, kifejezések, valamint az ebből levont következtetések más országokban is hasznosak lehetnek a Covid-19 elleni küzdelemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3715599540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása