Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Magától fejlődik a mesterséges intelligencia

2020. április 28. - ferenck

A So Quoc Le, a Google egyik számítástudományi szakembere és kollégái által létrehozott AutoML-Zero szoftver gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül, matematikai fogalmakat használva képes mesterségesintelligencia-programokat fejleszteni.

„Végső célunk olyan gépitanulás-megoldások kidolgozása, amelyeket még az ezzel foglalkozó kutatók sem találnak ki” – magyarázza Le.

evolving_ai.jpg

A szoftver a darwini evolúciót, például a „legalkalmasabb túlélése” elvet alkalmazva, humán input nélkül építi a generációról generációra javuló MI-programokat. A programok napok alatt reprodukálják többévtizedes kutatói munka eredményeit. A fejlesztők szerint előbb-utóbb új MI-megközelítésekre jöhet rá.

„Csecsemőlépések helyett hatalmas ugrás az ismeretlenbe. Innen indulhatnak a jövő kutatásai” – jelentette ki a Texasi Egyetemen (Austin) dolgozó Risto Mikkulainen.

evolving_ai0.jpg

Egy MI-algoritmus felépítése sok idő, ideghálók kisebb neuron aláramkörei speciális feladatokra, például közlekedési jelek felismerésére taníthatók be. A gördülékeny munkát garantáló pontos összekapcsolásuk viszont hónapokig tarthat.

Az utóbbi években egyes lépéseket ugyan automatizáltak, de a megvalósításhoz kész áramköröket kell összekötni. Ezeket az áramköröket emberek dolgozták ki, így az outputot a mérnökök korlátolt elképzelései hátráltathatják.

Az evolúció alkalmazása 100 versengő algoritmusból álló populáció kialakításával kezdődik, amelyeket random kombinálnak össze matematikai műveletekkel, majd egyszerű feladatokon, például képfelismerésen (macskát vagy teherautót látunk?) tesztelik őket.

A program ciklusonként összehasonlítja a saját maga által fejlesztett és a kézileg tervezett algoritmusok teljesítményét. Lemásolja, véletlenszerűen mutálja a legjobbakat, a kód egyes részeit pedig törli. Így jönnek létre a legjobbak újabb változatai. A populáció a „gyerekekkel” gyarapodik, öregebbeket pedig kiselejteznek, aztán folytatódik az egész.

A rendszer egyszerre többezer ilyen populációt generál, és folyamat (mint a genetikus algoritmusoknál), holtvágányokat elkerülve, rengeteg iterációval jut e a végkifejletig. De hogy mi lesz a kutatás pontos végkifejlete, egyelőre nem tudjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5615626618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása