Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Reddit-posztokból csinál chatbotot a Facebook

2020. május 26. - ferenck

A 2006-ban alapított, több nyelven, köztük magyarul is elérhető Reddit közösségi weboldal felhasználói híreiket, képeiket, cikkeiket. úgynevezett alredditeken oszthatják meg, tartalmat pedig csak regisztrált userek adhatnak hozzájuk.

Blender (Turmixgép), a Facebook új chatbotja 1,5 milliárd Reddit-poszton, azaz emberi kommunikáción pallérozódott; fejlesztői szerint empatikus, személyisége van, intelligens. A közösségimédia-óriás gyors felmérést végzett, és a megkérdezettek 49 százaléka inkább folytat interakciókat a csevegő robottal, mint más emberekkel.

reddit_1.jpg

Szakértők szerint mesterséges intelligenciák Reddit-szerű platformokon történő gyakoroltatásának azonban megvannak a maga hátulütői is. Ezek hosszabb beszélgetéseken jönnek elő: Blender alkalmanként sértegette partnereit, bántó szavakat, nyelvezetet használt, máskor történetekből kreált tényeket és így tovább.

Fejlesztői bizakodnak, hogy a későbbi modellekkel megoldódnak ezek a problémák. David Coplin, a The Envisioners konzultációs cég mesterségesintelligencia-szakértője szerint a chatbot „lépés a jó irányba”, viszont két megválaszolandó kérdésre is figyelmeztetett.

reddit0_1.jpg

Egyrészt, elég komplex-e az emberre jellemző nüánszokhoz, például fenn tud-e tartani beszélgetéseket. Olyan képességről van szó, amellyel már három-négyéves gyerekek is rendelkeznek.

Másrészt, a gyakorlás közben használt adatokkal való kapcsolata, az azok alapján generált eredmények sem egyértelműek. Akármennyire remek platform a Reddit, az ottani beszélgetések sokszor értéktelenek, esetleg vulgárisak.

A Facebook Blender teljesítményét összehasonlította a Google-chatbot, Meena legújabb változatáéval. Két beszélgetéssorról volt szó, az egyik az ő botjukkal, a másik a Google-ével készült. Változatos témákat vitattak meg: filmeket, zenét, vegánizmust. Blender a megkérdezettek 67 százalékának emberibbnek tűnt, mint Meena.

„Mérföldkövet léptünk át, amelyet új chatbot-recepttel értünk el. Jobb dekódolási technikákból, új összekeverési, mixelési készségekből, 9,4 milliárd paraméterrel rendelkező modellből áll egybe. Az utóbbi 3,6-szor nagyobb a legnagyobb mostani rendszernél” – áll a Facebook közleményében, majd hozzáteszik: Blender az első ennyire változatos beszélgető adottságokat egy rendszerben integráló chatbot.

Valóban értelmes, az emberhez hasonlóan működő beszélgető ágensek fejlesztése a mesterségesintelligencia-kutatás egyik legnagyobb kihívása.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2715706438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása