Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Űrrobotok űrhajósok helyett

2020. május 29. - ferenck

Mielőtt Japán második asztronautanője, Naoko Yamazaki a Discovery űrhajón időzött, aligha gondolta, hogy ideje negyedrészét portalanítással, egerek etetésével és más hasonló manuális munkákkal fogja tölteni.

Jelenállás szerint egy asztronauta világűrben tartása évi 430 millió dollárt meghaladó összegbe kerül – állítja a japán Gitai Inc. startup. Ennyi pénz és a szigorú biztonsági megoldások kellenek ahhoz, hogy egy ember életben maradjon odafent.

A költségek és kockázatok csökkentésének egyik lehetséges módja, ha Homo sapiens helyett avatárt, távirányított vagy félig autonóm robotot küldünk fel.

telerobot0.jpg

„Szükségünk van a minket segítő robotokra. Végül is képesnek kéne lennünk e feladatok távirányítással történő elvégzésére, vagy hagyni, hogy teljes egészében ők végezzék el” – magyarázza Yamazaki.

Mivel a NASA magáncégeknek is megnyitja a Nemzetközi Űrállomást (ISS), és elkezdi az Artemis missziót, újra embereket küld a Holdra, a kiadások könnyen elszállhatnak, pedig még a legbonyolultabb projektek esetében is, pont egyre inkább kontrollálni kellene azokat.

Itt jönnek képbe az avatárok. Drónpilótákhoz hasonlóan, vagy képernyőkel körbevett, vagy virtuális valóság headsettel felszerelt operátor távolból mozgatja a robotot és karjait. A technológia alapjait már lerakták, összerakásuk és szoftveres működtetésük az igazi kihívás. Nem véletlen, hogy előrejelzések alapján az űrrobotika 2023-ra 4,4 milliárd dolláros üzletté válik.

„Az avatártechnológiával döbbenetes mértékben nőnek az űrben történő kutatási lehetőségek. Megfelelő megoldásokkal ki tudjuk használni a két világ, az emberek és a robotok legjobb tulajdonságait, a humán érdeklődést, intelligenciát és interaktivitást” – jelentette ki a világűrbe tartó első muszlim nő, Anousheh Ansari.

Az avatároknak legalább annyira kell működőképesnek lenniük, hogy tudják helyettesíteni az embert. Végsősoron pedig humán tudósokat helyettesítő robotokat kell fejleszteni, és ez óriási kihívás. A Tokió és San Francisco székhelyű Gitai tavaly bemutatott videóján egy ilyen rendeltetésű robot egyes feladatokat már képes volt kivitelezni, másokat kevésbé.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4515711620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása