Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Koronavírusölő szoftvert fejleszt a Ford

2020. június 08. - ferenck

Az USA rendőrautóinak kétharmadát a Ford gyártja. A legendás vállalat legismertebb és legnépszerűbb járőr-autója a Police Interceptor Utility, amelynek 2017-ben például a hibrid változatát is bemutatták.

A járművet most úgy próbálják megújítani, hogy a globális koronavírus-járvány alatt is védettséget nyújtson. A cég riválisaitól markánsan megkülönböztető, különleges technikával akart előrukkolni.

Az új „belső kabin hőfürdő” szoftverfrissítés lehetővé teszi a belső tér olyan mértékű felmelegítését, amellyel semlegesíti a például koronavírussal fertőzött felületeket.

ford.jpg

A Ford-járművek fűtőrendszere önmagában nem elég hatékony, ezért a rendszer forró folyadékot irányít át egy forgó motorból. Így válik lehetővé, hogy a vezető- és utastér negyedóra alatt akár az 56 Celsius-fokot (133 Fahrenheitet) elérje.

A Ford állítása szerint a rendszer a vírusfertőzések 99 százalékát képes semlegesíteni. Az autógyártó azt javasolja a rendőrségnek, hogy a szoftvert vezetőváltáskor használják, amikor valaki befejezi a műszakot, és átadja a volánt.

„A vészjelző és a hátsó lámpák előre beállított minta szerint villognak, majd a jelzés befejezésekor megváltoznak” – magyarázza a technológia működését a cég egy sajtóközleményben.

A szoftverrel a 2016-os és későbbi modelleket vírusölő adottságokkal bővítik. Visszamenve az időben, még a 2013-ban gyártott járművek is képesek lesznek a technika integrálására, esetükben viszont további kiegészítő felszerelésre, műszerekre lesz majd szükség.

A Ford újításával, a szoftverrel felszerelt rendszerrel lehetőség nyílik, hogy a Covid-19 világjárvány miatt pozícióikat vesztő, vezetésmegosztó szolgáltatások – egy egész iparág – hasonló technológiai megoldásokat fejlesszen. Egyelőre viszont még nincsenek arra vonatkozó információk, hogy milyen járművek tudnak és milyenek nem tudnak használni ilyen technikákat. Kérdés az is, hogy például az Uber vezetői túl akarják-e majd fűteni a kocsibelsőket azért, hogy utasaik fertőzésmentesen utazzanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3415727776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása