Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nyílt forrásúaknak kell lenniük a svájci kormányzati szoftvereknek

2024. augusztus 01. - ferenck

Az Egyesült Államokkal ellentétben, több európai ország kormányzati informatikája használ nyílt forrású szoftvereket (OSS). Legutóbb Svájc tett öles lépteket ebben az irányban: szövetségi törvény mondja ki, hogy a közszférában nyílt forrású szoftverekkel kell dolgozni.

Az új törvény előírja: minden állami szervnek nyilvánosságra kell hoznia az általuk vagy számukra fejlesztett szoftverek forráskódját. Kivétel, ha harmadik felek jogai sérülnek, vagy biztonsági megfontolások megakadályozzák. A „közpénz, közkód” megközelítéssel a kormányzati tevékenység átláthatóságát, biztonságát és hatékonyságát kívánják növelni.

svajc_opensource.jpg

Hosszú út vezetett eddig.

A Svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróság 2011-ben közzétette OSS-licenc alatti Open Justicia bírósági alkalmazását. A szabadalmaztatott jogi szoftvereket fejlesztő Weblaw nagyon ellenezte a döntést, máig tartó jogi és politikai csatározás vette kezdetét, mígnem 2023-ban elfogadták a most életbe lépett törvényt.

A nyílt forrásért folytatott küzdelmet vezető Matthias Stürmer professzor (Berni Alkalmazott Tudományok Egyetem) szerint a törvény óriási lehetőség a kormány, az IT-ipar és a társadalom számára. Mindenki jól jár vele: csökkenti a közszféra beszállítási korlátait, lehetővé teszi vállalatoknak digitális üzleti szolgáltatások kiterjesztését, idővel esnek az IT-költségek, javulnak a szolgáltatások.

Az OSS kötelezővé tétele mellett a nem személyes és biztonsági szempontból nem érzékeny kormányzati adatokat szintén nyilvánossá kell tenni (Open Government Data, OGD). A két „nyíltság” szignifikáns paradigmaváltás.

A törvény alkalmazása például szolgálhat hasonló lépést fontolgató más országoknak. A közszférában promótálja a digitális szuverenitást, bátorítja az innovációt és az együttműködést. Az „implementációt” a Svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal vezeti, szervezeti és anyagi aspektusait alaposan ki kell még dolgozniuk.

A nyílt forrás más európai országokat is régóta vonz, például Macron elnök rajong érte, a Francia Nemzeti Csendőrség Linuxot használ, az EU pedig hosszú ideig dolgozott az OSS biztonságossá tételén. Az Európai Bizottság viszont csökkenti az OSS projektek egyik főszponzora, az NGI Zero Commons Fund anyagi támogatását.

Az USA-ban jóval kevesebben támogatják a nyílt forrású kormányzati informatikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8418454197
süti beállítások módosítása