Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Bármilyen ízt szimulál egy japán kütyü

2020. június 09. - ferenck

Homei Miyashita, a tokiói Meidzsi Egyetem kutatója bármilyen ízélmény generálására alkalmas kijelzőt fejlesztett. Működéséhez semmi mást nem kell tennünk, csak meg kell nyalni a felületét.

A Norimaki szintetizátor nevű „nyalható képernyő” ötféle zselét használ. Mindegyik az emberi nyelv által megkülönböztethető őt ízhez kapcsolódik: sós, savanyú, keserű, édes és umami.

Az umami, az „ötödik íz” paradicsomban, sajtfélékben, halakban, spenótban stb. található meg. Gyakorta használják ízfokozóként, kiváltására a nátrium-glutamát adalékanyag is képes. A keleti konyhákban alapvető fontosságú, nyugaton „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” írják le.

virtualis_kaja.jpg

Elektromos árammal történő erősítésükkel és gyengítésükkel, az eszköz bármilyen tetszőleges íz reprodukálására alkalmas.

Az összes optikai kijelző három alapszínnel dolgozik, tetszés szerinti színeket tud kikeverni belőlük. A Norimaki szintetizátor az ízszenzorok által szolgáltatott adatokkal szintén tetszőleges ízeket képes szintetizálni, osztályozni.

Miyashita elmondta, hogy kütyüje teljesen „megtévesztette” a felhasználókat, a gumicukorkától a szushiig mindenféle ízt elhitetett velük. Pedig közben semmiféle élelmiszert nem vettek a szájukba, azaz az evés nélküli evés élményét élték át.

„Amikor a készüléket szárított tengeri moszatba csomagoltuk, a sós és a savanyú ízek, plusz a moszat illata azt az illúziót keltette, mintha valódi szushit ennénk” – magyarázza Miyashita, majd hozzáfűzte, hogy a technológia teljesen új médiummal gazdagíthatja a multimédia-élményt.

Köztudott, hogy még a legjobb légitársaságok járatain is pocsék, de legalábbis az éttermekben kaphatókat és a hazai főztet meg sem közelíti a kaja. A Norimaki szintetizátorral viszont ízesebbé, fűszeresebbé tehetők az unalmas fogások.

Az eszköz a felesleges kilók kezelésében, fogyókúránál szintén segíthet. A felhasználó kalóriamentesen élvezheti kedvenc ízeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8015727782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása