Homei Miyashita, a tokiói Meidzsi Egyetem kutatója bármilyen ízélmény generálására alkalmas kijelzőt fejlesztett. Működéséhez semmi mást nem kell tennünk, csak meg kell nyalni a felületét.
A Norimaki szintetizátor nevű „nyalható képernyő” ötféle zselét használ. Mindegyik az emberi nyelv által megkülönböztethető őt ízhez kapcsolódik: sós, savanyú, keserű, édes és umami.
Az umami, az „ötödik íz” paradicsomban, sajtfélékben, halakban, spenótban stb. található meg. Gyakorta használják ízfokozóként, kiváltására a nátrium-glutamát adalékanyag is képes. A keleti konyhákban alapvető fontosságú, nyugaton „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” írják le.
Elektromos árammal történő erősítésükkel és gyengítésükkel, az eszköz bármilyen tetszőleges íz reprodukálására alkalmas.
Az összes optikai kijelző három alapszínnel dolgozik, tetszés szerinti színeket tud kikeverni belőlük. A Norimaki szintetizátor az ízszenzorok által szolgáltatott adatokkal szintén tetszőleges ízeket képes szintetizálni, osztályozni.
Miyashita elmondta, hogy kütyüje teljesen „megtévesztette” a felhasználókat, a gumicukorkától a szushiig mindenféle ízt elhitetett velük. Pedig közben semmiféle élelmiszert nem vettek a szájukba, azaz az evés nélküli evés élményét élték át.
„Amikor a készüléket szárított tengeri moszatba csomagoltuk, a sós és a savanyú ízek, plusz a moszat illata azt az illúziót keltette, mintha valódi szushit ennénk” – magyarázza Miyashita, majd hozzáfűzte, hogy a technológia teljesen új médiummal gazdagíthatja a multimédia-élményt.
Köztudott, hogy még a legjobb légitársaságok járatain is pocsék, de legalábbis az éttermekben kaphatókat és a hazai főztet meg sem közelíti a kaja. A Norimaki szintetizátorral viszont ízesebbé, fűszeresebbé tehetők az unalmas fogások.
Az eszköz a felesleges kilók kezelésében, fogyókúránál szintén segíthet. A felhasználó kalóriamentesen élvezheti kedvenc ízeit.