Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia robot-végtagokban

2020. június 16. - ferenck

Az Észak-karolinai Állami Egyetem kutatói személyek robotikus végtagjait vagy külső vázukat (exoskeleton) biztonságosabb és természetesebb járásban segítő szoftvert, összességében komplex keretrendszert fejlesztettek.

A masszív mesterségesintelligencia-algoritmusokkal megerősített rendszerbe gépi látást, lábvezérlést is integráltak. Az MI a bizonytalanság kezelésében segít, lehetővé téve, hogy a felhasználó változatos terepeken is elboldoguljon. Maga a szoftver meglévő hardverre telepíthető, nem kell hozzá külön újat fejleszteni hozzá.

Az alsó végtagok robotprotéziseinek az adott terep függvényében különféle viselkedésformákat kell kidolgozniuk. A keret garantálja, hogy az MI előrejelezze: a felhasználó milyen terepen fog mozogni, majd az előrejelzéshez kapcsolódó bizonytalanságot számszerűsítve, a döntéshozáshoz rendeli azt.

robotic_prosthetics.jpg

A kutatók hat tereptípusra összpontosítottak: csempe, tégla, beton, fű, emelet, földszint. A végtagprotézis viselkedését valamennyin finomhangolni kell.

Ha túl nagy a bizonytalanság, az MI-t semmi nem kényszeríti megkérdőjelezhető döntés meghozatalára. Helyette vagy értesíti a felhasználót, hogy nem biztos a cselekvés sikerében, vagy „biztonságos” módra vált.

A rendszer „környezeti kontextus” kerete egy hardverelemet, az alsó végtagi protézisre szerelhető kamerát is tartalmaz. A legnagyobb újítás azonban az MI.

„Az eddigieknél jobb megoldással álltunk elő a mélytanulás rendszerek betanításával kapcsolatban, hogy hogyan értékeljék ki és számszerűsítsék a bizonytalanságot. Így válik lehetővé a bizonytalanság beépítése a döntéshozásba. Munkánk nemcsak robotikus protézisekre, hanem bármilyen típusú mélytanulás-rendszerre alkalmazható” – jelentette ki Edgar Lobaton, az egyik fejlesztő.

A rendszer gyakoroltatásához, a kutatók a kamerát egészséges testű emberekre kapcsolták. Az illetők belső és külső terekben egyaránt sétáltak. Ezt követően amputált alsó végtagú személyeknek kellett ugyanazokban a terekben mozogniuk.

Az MI mindkét esetben jól működött, következő lépésben robotikus eszközökön tesztelik, és igyekeznek hatékonyabbá tenni. Cél, hogy kevesebb vizuális inputra legyen szüksége, és kevesebb adatot kelljen feldolgoznia.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4315738642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása