Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A legrosszabb kontaktkövető app?

2020. június 18. - ferenck

Oroszországban tombol a Covid-19, az Egyesült Államok és Brazília után immáron ott a legmagasabb a fertőzöttek száma. Moszkva, más városokhoz hasonlóan, „közösségi monitoring” appal is védekezik a járvány ellen. Az alkalmazást az esetleges koronavírus-hordozók követésére és (még inkább) a karantén betartásának ellenőrzésére találták ki.

Feladata, hogy garantálja a lakosság otthon tartózkodását. Bizonyítékként tetszőleges időintervallumokban egy-egy szelfit kér tőlük. Emellett GPS-t használva, a tartózkodási helyüket is nyomon követi.

moscow.jpg

Ha valaki esetleg nem tölti fel az otthonlétet valóban bizonyító szelfit, akkor minden egyes alkalommal nem csekély 56 dollárnak megfelelő rubelbüntetést kap.

Az első alkalommal április elején bevetett alkalmazás sajnos nem a tervek és szándékok szerint működik. Többen panaszkodnak hibákra, viszonylag gyakran összeomlik, és mindezek együttes „eredményeként”, sokakra többszáz dollár összbüntetést ró ki. Az összeg rengeteg az orosz munkásoknak, alacsony jövedelmű moszkvai rétegeknek.

moscow0.jpg

A moszkvai lakos Maria Alexejeva ápolónő elmondta az AP-nek, hogy miközben küszködött és szenvedett az alkalmazással, 620 dollárnyi bírság jött össze neki, pedig pont a járvány megfékezése érdekében, kőkeményen dolgozott.

„Több mint a havi fizetésem. A karantén egyébként is kemény, és most még itt van ez is pluszban” – panaszkodott.

Nincs egyedül, rajta kívül mások sem zárták a szívükbe az appot. Többen nem is tudták, hogy fel van telepítve a mobiljukra, másokat pedig már azelőtt büntetett, mielőtt feltelepítették volna.

A városi önkormányzaton ezrek tettek panaszt, és 200-nál többen indítottak pert. Az orosz vezetés szemében nem túl népszerű NGO, a Human Rights Watch az app kijavítását vagy leselejtezését tanácsolja. Használata személyiségi jogi (privacy) visszaélésekhez vezethet, behatol emberek magánszférájába, de más jogokat is megsért.

„Elbátortalaníthat a tesztektől és az egészségügytől, felhasználóit komoly veszélybe sodorhatja” – nyilatkozta a szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója, Hugh Williamson.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr315755662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása