Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia a labdarúgásban

2020. július 10. - ferenck

A baseballban kb. két évtizede használnak adatelemzést, és az évek múlásával egyre több sport vált mesterséges intelligenciák próbaterepévé. Az NBA és a francia bajnokság egyes kosárlabdacsapatainak edzői a Keeomotion MI-alapú videorendszerével vizsgálják a meccseket.

Az izraeli Minute.ly videorendszere sportközvetítések legizgalmasabb pillanatait azonosítja. A Fujitsu lézeradatokat használó eszközt fejlesztett, amellyel tornászok mozgása követhető nyomon.

A mesterségesintelligencia-megoldásokból a legnépszerűbb sport, a labdarúgás sem maradhatott ki. Focicsapatok mind sűrűbben élnek a technológia, különösen a számítógépes látás adta lehetőségekkel, a győzelem, vagy egyszerűen csak a jobb szereplés érdekében azokat is igyekeznek hasznosítani.

foci.jpg

A felhőtárolási és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó svájci Acronis által kínált MI-megoldásokkal a világ több topklubja él. A vállalat edzésekről és meccsekről készült videókat tárol profi csapatoknak, többek között a londoni Arsenalnak, Pep Guardiola Manchester Cityjének és a milánói Internazionale-nak.

A vállalat gépi tanulással foglalkozó egyik csoportja kifejezetten a sportokra specializálódott, az adatokon mesterségesintelligencia-algoritmusok gyakorolnak. Az MI-k a játék minőségének javításában és a jobb marketingben segítenek.

Az Acronis szóvivőjének elbeszélése alapján a meccselemző alkalmazások elsődleges rendeltetése a játékosok követése, monitorozása, és természetesen a taktika elemzése. Nem pontosította, hogy melyik csapat melyik szolgáltatásukat használja.

Annyit árult még el, hogy az angol Premier League egyik csapata a jegyeladások és az időjárás, illetve más tényezők tanulmányozását, valamint a nézőszám előrejelzését végezteti a mesterséges intelligenciájukkal.

Terveik szerint hamarosan stadionok megfigyelőrendszereinek felvételeit használva, tekintet-elemzést is végeznek majd, így próbálják megállapítani, hogy a drukkereket a meccs melyik jelenetei érdeklik legjobban. A stadionok ezeket az információkat reklámok időzített elhelyezésére használhatják fel. Kiszámíthatják, mikor a legjobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7015991552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása