Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterségesintelligencia-kutatás a Közép-Keleten és Afrikában

2020. július 28. - ferenck

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Globális Mesterséges Intelligencia Agendája részeként közölte - a kutatási anyagban egy földrajzi régióként kezelt - Közép-Kelet és Afrika helyzetét.

A tanulmány a Perzsa-öböl gazdag országaira, különösen Szaúd-Arábiára és az Egyesült Arab Emirátusokra, illetve az afrikai tech „forró pontokra”, Ghánára, Kenyára és Nigériára összpontosít. A világ egyik leggazdagabb és egyik legszegényebb részére.

A kettő közös elemzése azért érdekes, mert a diszciplína ugyan mindkét térségben dinamikusan fejlődik, a rendelkezésre álló kapacitások viszont nagyon különböznek, és ezért az eredmények is mások. Azonos jelenség, hogy nincs elég tehetség, és hiába működik a gazdaság, ez a Közép-Keleten sincs másként.

ai_kozepkelet_afrika.jpg

A két területet összesítve, a válaszadók 82 százaléka használ üzleti tevékenységéhez valamilyen MI-megoldást. Az Öböl-országokban több vállalat pontosan mesterséges intelligenciát alkalmazva igyekszik elérni, hogy tevékenységük fókusza az olajról az innovációra tevődjön át, míg Afrikában a mesterséges intelligencia a gazdaság fellendítésében segíthet.

Az afrikai startupok helyi kihívásokat próbálnak orvosolni, például az élelemhez és a gyógyszerekhez való hozzáférésben segít az MI. Több cég például adósminősítésben segít MI-vel alacsony jövedelemmel rendelkező személyeken és kisvállalatokon.

A megkérdezettek több mint a fele mondta el: az MI segít nekik a pénz-megtakarításban, 44 százalékuk pedig úgy látja, hogy 2023-ban tevékenységük negyedéért a technológia lesz a felelős.

Az MI adaptálása kifejezetten nehéz folyamatnak bizonyult. Az interjúalanyok 60 százalékának komoly problémát okozott a technológia alkalmazása, majdnem ugyanannyian pedig megjegyezték, hogy nehezen férnek hozzá jó minőségű adatokhoz. Mind Afrikában, mind a Közép-Keleten panaszkodtak a jó szakemberek hiányára, a megkérdezettek több mint 40 százaléka látja úgy, hogy kevesen vannak.

Az a tény, hogy a Közép-Kelet és Afrika is előtérbe helyezi az MI-t, rengeteget elmond a technológia lehetőségeiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9616078400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása