Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi tanulás segít elkészíteni a nem állati eredetű tejet

2020. november 17. - ferenck

Az amerikai boltokban már kapható, állati tejtermék-mentes NotMilk tejpótlót részben mélytanuló modellel dolgozták ki.

A Giuseppe nevű modellt az élelmiszer-technológiával (food-tech) foglalkozó chilei NotCo startup alakította ki. Az MI találja meg az állati eredetű kajákat utánzó növényi termékek kombinációját. Tejen kívül növényi majonéz, jégkrém és hamburgerek elkészítésében is segédkezett már.

cow.jpg

A tejnél Giuseppébe táplálták a tehéntej molekuláris jellemzőit. A modell átfésülte a tej fizikai és vegyi tulajdonságait kombináló növényi összetevők adatbázisát. Egyes választásai mindenkit megleptek, a NotMilk ugyanis ananász- és káposztalevet, valamint cikóriagyökeret és kókuszt egyaránt tartalmaz.

Szakácsok megcsinálták a prototípusokat, amelyeket humán tesztelők ízük, a szájban keltett érzet és kinézetük alapján osztályoztak. Az adatbázist az osztályzatokkal bővítették, és Giuseppe tanulása folytatódott, a modellt így finomhangolták.

cow0.jpg

A NotMilket vitaminokkal és növényi fehérjékkel dúsították, hogy tápanyagértékben is felvegye a versenyt a tehéntejjel. A végterméket szintén tesztelték, sütés és párolás közben vizsgálták, hogy megfelelő módon reagál, vagy sem. Elégedettek voltak vele.

A NotCo mellett más vállalatok szintén a kulinária titkainak megfejtéséhez próbálják felhasználni a gépi tanulást.

A snackekben utazó Frito Lay a vegyi összetevők modellezésével javítja termékei aromáját. Az élelmiszer-összetevőkre specializálódott Ingredion szoftverrobotokkal gyűjti a textúrával kapcsolatos adatokat, amelyeket mérnökei a szájban keltett érzet modellezéséhez használnak fel. Többféle terméket vizsgálnak így. Az Analytical Flavor Systems fogyasztói preferenciák tanulmányozásához alkalmaz adatelemző modelleket. Különböző demográfiai csoportoknak egyaránt tetsző ízeket igyekeznek találni. Felfedezéseiket aztán élelmiszer- és italgyártó vállalatoknak adják el.

Mire jó mindez, miért fontos a tehén nélküli tej?

Állati eredetű élelmiszerekhez nagyságrendekkel több természetes erőforrást használnak el, mint növények növesztéséhez és feldolgozásához. Ha az MI segít a felmérések szerint a következő öt esztendőben évenként 14 százalékkal növekvő állatmentes élelmiszerpiac kialakulásában, jelentősen csökkenti a környezeti károkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9616285364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása