Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Építkezés mesterséges intelligenciával

2020. november 18. - ferenck

Egyre több mesterségesintelligencia-startup foglalkozik építőipari alkalmazásokkal, és gőzerővel dolgoznak, hogy a technológia nélkülözhetetlen legyen a szektorban. Hétköznapi kamerák és gépilátás-algoritmusok például olyan szinten digitalizálják az építőipari munkákat, hogy a dolgozóknak még a munkamenet betartásában is segítenek.

A Tel-Aviv székhelyű, brit-izraeli Buildots rendszere helyszíni kamerák kimenetét használva térképezi fel, szimulálja a folyamatban lévő munkát, és így az építésvezető távolról is állandóan figyelheti az ott történteket. A technológiával a legnagyobb európai építőipari cégekből kettő (egyik a brit Wates) már dolgozik is.

epitkezes0.jpg

Az ügyfél az építkezés minden egyes feladatának elvégzéséhez a Buildots rendelkezésére bocsátja a terveket és tervrajzokat, köztük az ütemezést és a felhasznált eszközök, anyagok stb. listáját is. A „mesterséges intelligencia építészetnek” (AI architecture) új jelentést adó Buildots 360 fokos GoPro kamerákat szerel a munkások által használt fejvédő sisakok tetejére.

A cég a tervrajzok alapján „digitális ikerként” (digital twin) ismert részletes 3D utánzatot készít a kész épületről.

epitkezes_1.jpg

A dolgozók sisakján lévő összes kamera összes képét távoli szerverre töltik fel, ahol képfelismerő szoftver legalább 150 ezer objektumot azonosít és nyomon követ. A rendszer eldönti, hogy az objektumok ott vannak-e, ahol lenniük kell, és hogy „installálásuk” teljes-e, vagy sem. Ezt követően pontosan frissíti a digitális ikret.

Építésvezetők online műszerfalon figyelhetik a munkát. Ha valami nem az eltervezett tempóban halad, ha lemaradás van, a rendszer vagy e-mailben, vagy szöveges üzenet formájában figyelmeztet.

Az építőiparban nem a Buildots az egyetlen MI-startup.

A szintén tel-avivi Civdrone helycímkék drónokkal történő adott pontokra helyezésével gyorsítja fel a munkafelügyeletet. A Cambridge (Massachusetts) székhelyű Smartvid.io rendszere figyeli, hogy a dolgozók viselnek-e védőfelszerelést, és a koronavírus-járványhoz alkalmazkodva azt is, hogy betartják-e a társadalmi távolságot (social distancing). A haifai (Izrael) Intsite rendszerei a terhek kiegyensúlyozásával és a veszély észlelésével támogatják a nehézgép-kezelők munkáját.

A startupok és mesterséges intelligenciáik tevékenysége azért nagyon fontos, mivel a hibák jelentős késésekhez, és így a költségek növekedéséhez vezetnek, megelőzésükkel ugyanakkor rengeteg pénz, a globális GDP szintjén 1,6 trillió dollár spórolható meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4316288916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása