Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyre több a mesterségesintelligencia-szabadalom

2020. november 24. - ferenck

A Világ Szellemi Tulajdonjogok Szervezetének 2019-es anyagából kiderül, hogy a „jelen mesterséges intelligenciájának” is hívott gépitanulás-szabadalmak bő felét 2013 óta kapták meg. Kína az első, a távol-keleti országot szorosan követi az USA.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában természetesnyelv-feldolgozással követték nyomon a mesterségesintelligencia-szabadalmak egyre masszívabb jelenlétét. Négy évtized adatait elemezve állapították meg, hogy a technológia minden hat jelenlegi alkalmazásból legalább egyben van jelen.

ai_patent0.jpg

Kutatók speciális ideghálót tanítottak be 1976 és 2019 közötti, közel 12 millió szabadalmi kérelem elemzésére. A mesterséges intelligencia olyan alkategóriáit vizsgálta, mint többek között a számítógépes látás, a nyelvi modellezés és az evolúciós algoritmusok.

A 20. század utolsó 25 évében lassan nőtt az MI valamilyen formáját tartalmazó szabadalmak száma, aztán hirtelen nagyon begyorsult, megugrottak a számok. Jelenleg évente 60 ezernél több ilyen kérelmet adnak be, ami több mint a duplája a 2002-es számnak.

ai_patent.jpg

A kutatók saját listát készítettek az alkategóriákról. A legnépszerűbbek a vezérléstervezés és az ismeretfeldolgozás voltak. Az első gyűjtőcsoportba speciális célok kivitelezéséhez szükséges tevékenységek azonosítása, kidolgozása és magvalósítása, a másodikba feladatok, például számviteli hibák kimutatásának finomhangolása vagy automatizálása tartoznak.

Mindkettőben évente kb. 40 ezer kérelmet adnak be, a következő az éves 10-20 ezer hardver és a számítógépes látás. A területek között sok az átfedés, így jön ki a 60 ezer feletti szám.

Az amerikai mesterségesintelligencia-szabadalmak listáját a területen egy évszázadnál hosszabb múlttal rendelkező IBM vezeti, 46752 engedélyezett szabadalmi oltalommal, az 1975-ben alapított Microsoft kevesebb mint a felével második, az 1998-ban indult Google a harmadik. Hewlett-Packard, Intel, AT&T, Oracle, Amazon, Apple, General Electric a további sorrend.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3716293520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása